12:35 / 04.05.2020.

Autor: HRT

Varaždin: Povratak učenika u škole je ishitren

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Varaždinska županija smatra da bi se škola na daljinu trebala produžiti za sve do kraja nastavne godine, a Vlada bi trebala omogućiti jednom od roditelja boravak s djetetom kod kuće.
Iz Varaždinske županije poručuju kako je povratak učenika nižih razreda u školske klupe 11. svibnja ishitren te predlažu školu na daljinu za sve do kraja nastavne godine uz uvjet da Vlada omogući jednom od roditelja boravak s djetetom kod kuće, uz zadržavanje svih svojih radnih prava.

Kazao je to u ponedjeljak na konferenciji za novinare zamjenik župana Reformist Tomislav Paljak zamjerajući što se osnivače škole, među kojima je i Varaždinska županija, osim za tehničku podršku, još od 14. ožujka, nije konzultiralo ni za što vezano uz provođenje škole na daljinu.

- Bila je to jednostrana komunikacija i ministričin monolog. Kako je virtualna nastava odmicala, potpuno je razotkrila svo ministričino nesnalaženje, dezorganiziranost, dezorijentiranost i nesposobnost Ministarstva znanosti i obrazovanja u donošenju bilo kakvih konkretnih odluka, a to je ono što nam treba - kazao je Paljak.

Naglasio je i kako se rezultati ankete Ministarstva razlikuju od onih u anketi koju su proveli sami učitelji.

- Njih 80 posto tvrdi da je prepušteno samima sebi u planiranju i provedbi nastave na daljinu. Samo u 11,3 posto je potpuno ili uglavnom zadovoljno podrškom koju im pruža Ministarstvo, dok 92 posto učitelja za nastavu na daljinu ulaže više energije i vremena nego za redovnu - rekao je Paljak.

Ustvrdio je da se natjecanja mogu provesti online, na županijskoj pa na državnoj razini.

- Tko će djecu zaštiti od stigmatizacije ako kojim slučajem iz njihove obitelji dođe do proboja virusa u škole? Hoće li u tom slučaju biti odgovorni ravnatelji škola ili naprosto samo virus, kako je rekao doktor Capak - upitao je Paljak dodavši da ovakav povratak u škole nije nastava, nije čuvanje djece, nego maltretiranje učenika i učitelja.

Varaždinska županija smatra da bi se škola na daljinu trebala produžiti za sve do kraja nastavne godine, a Vlada bi trebala omogućiti jednom od roditelja boravak s djetetom kod kuće, uz zadržavanje svih svojih radnih prava.

Komentirajući državnu maturu, Paljak je rekao da ni ravnatelji, ni javnost, ni roditelji, ni maturanti ne znaju kako će polagati te da je matura u lipnju nepotrebno isforsirana i prestresna. Predložio je rješenje kojim će se rezultat mature za upis na fakultete dobiti algoritmom ponderiranih podataka zaključenih ocjena u školi.

Oni se onda korigiraju faktorom povijesnog, to je uzorak u zadnjih sedam godina koji postoji u našoj bazi, u omjeru podudaranja internog, to su zaključene ocjene, i vanjskog vrednovanja, a to je povijesni rezultat mature. Za svaku pojedinu školu u Republici Hrvatskoj i svi bi bili u jednakoj poziciji, zaključio je zamjenik varaždinskog župana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!