15:53 / 19.09.2020.

Autor: Ivica Grudiček/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Varaždin: Prosvjed protiv nasilja nad ženama

-

-

Foto: - / -

Stotinjak se građana okupilo u Varaždinu na prosvjedu kojim se upozorava na nasilje i zlostavljanja koja trpe žene.
Stotinjak se građana okupilo u Varaždinu na prosvjedu kojim se upozorava na nasilje i zlostavljanja koja trpe žene. Povod je optužba pacijentica koje tvrde da su žrtve fizičkog, emocionalnog i seksualnog nasilja jednog varaždinskog psihijatra. On optužbe odbacuje.

Psihologinja Marija Milković javno je prozvala jednog varaždinskog psihijatra - optuživši ga, kako kaže, za sustavno emocionalno i seksualno zlostavljanje njezine kćeri.

- Mislim da istina treba izaći na vidjelo da se zaštite neke druge mlade žrtve koje dolazi u potrazi za pomoć, a odlaze još više ranjene, kaže Marija Milković.

Prozvani psihijatar te je optužbe odbacio, a u Općoj bolnici kažu da pritužbi na njegov rad nije bilo. No provodi se interna istraga, a policija poziva potencijalne žrtve da se jave. Nebojša Buđanovac, psihoterapeut koji je dao podršku potencijalnim žrtvama, kaže da ovdje nije riječ o osobnom obračunu te da postoji još zlostavljanih pacijentica.

- Smatrate da će institucije do kraja odraditi svoj posao? Ja se iskreno nadam, razgovarao sam s kolegama iz policije, oni su ozbiljno pristupili zadatku i nadam se da će posao biti ozbiljno odrađen, ističe Nebojša Buđanovac, psihoterapeut i socijalni pedagog.

Podršku obitelji, ali i svim ženama koje trpe zlostavljanje pružilo je stotinjak građana na prosvjedu Žena hrabrost.

- Duboko, duboko osjećam patnju, solidalizirali smo se, pokazali empatiju, i sad je pravo vrijeme pokazati da je iza virtualnih profila postoje stvarni ljudi koji žele pomoći žrtvama, reći da nisu same, poručila je Ksenija Krčar, organizatorica prosvjeda.

Prozvani psihijatar premješten je u novomarofsku bolnicu, a cijeli će slučaj dobiti sudski epilog.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!