11:54 / 13.03.2020.

Autor: T.D./Hina

Varaždin: Radnici koji iz inozemstva dolaze za vikend, moraju u izolaciju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Varaždinska županija je pogranično područje i tijekom dana očekuje se veliki priljev hrvatskih državljana iz Austrije i Slovenije, posebno iz regija Bela krajina te iz Njemačke.
Radnici koji rade u inozemstvu, a ovaj vikend se vraćaju kući, na područje Varaždinske županije, dobit će rješenja o aktivnom zdravstvenom nadzoru od sanitarne inspekcije i morat će u 14-dnevnu izolaciju, rekao je u petak načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

To znači, dodao je, da neće biti u mogućnosti u nedjelju ponovo otići na rad u inozemstvo.

Varaždinska županija je pogranično područje i tijekom dana očekuje se veliki priljev hrvatskih državljana iz Austrije i Slovenije, posebno iz regija Bela krajina te iz Njemačke.

Mjere izolacije će. osim za njih, vrijediti i za one koji dolaze iz Francuske, Švicarske, Španjolske, Nizozemske, Engleske i Švedske i zato je važno da da imaju prave informacije.

- Pričamo o tome da ljudi koji su htjeli u petak doći i u nedjelju navečer se vratiti, to sigurno neće biti u mogućnosti. Granična policija evidentira sva rješenja sanitarnih inspektora u svojoj bazi i isto će tako u nedjelju kontrolirati hrvatske državljane koji napuštaju Hrvatsku poštuju li 14-dnevno rješenje o samoizolaciji, najavio je Vugrin.

Načelnik županijskog Stožera dodao je da u Varaždinskoj županiji nema novozaraženih i u karanteni su još uvijek četiri osobe koje imaju dobru kliničku sliku.

- U odnosu na jučer, imamo samo šest novih rješenja o zdravstvenom nadzoru što će se sigurno promijeniti, s obzirom da su sinoć donesene nove mjere, proširio se krug zemalja koje spadaju pod opasnu zonu, istaknuo je Vugrin i istaknuo da varaždinska Opća bolnica radi preventivne mjere osiguravanjem dodatnih resursa. Rekao je i da će ovih dana kontaktirati osobe koje imaju planirane redovite kontrolne preglede i vidjeti mogu li se pregledi odgoditi. To je preventivna mjera, dodao je

Uputio je apel liječnicima obiteljske medicine da maksimalno smanje pritisak na varaždinsku bolnicu i da, u skladu s njihovim mogućnostima, obrade pacijente u svojoj ordinaciji.

- Ne govorimo o pacijentima s respiratornim bolestima, već o redovitim pacijentima. Naglasak je na ljude koji imaju respiratorne poteškoće odnosno simptome koji su identični gripi, da ne ulaze u zdravstvene prostorije, već da telefonski kontaktiraju liječnike opće medicine koji će se po potrebi konzultirati s epidemiolozima, rekao je Vugrin.

Građane Varaždinske županije pozvao je na maksimalan oprez i razumijevanje, kako bi se situacija kakva jest trenutno zadržala što dulje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!