Varaždin: Vlast i oporba o problemu parkiranja

04.02.2021.

20:54

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/IMS

Parkiranje u raljama politike

Parkiranje u raljama politike

Foto: HRT / HRT

Dok oporba kritizira gradonačelnika da je gotovo cijeli grad dao privatnom koncesionaru na naplatu parkinga, vladajući su uvjereni da problema nema te da poštuju ugovore koje je potpisala bivša vlast. S druge pak strane postoje kvartovi gdje parkirališnih mjesta - nema dovoljno.


Galerija
Nije lako parkirati, Foto: HRT/HRT
Naplata parkiranja, Foto: HRT/HRTIvan Čehok, Foto: HRT/HRT

Banfica, Bronx, Đurek - nakon 17 sati u bilo kojoj varaždinskoj četvrti - problem je isti - nedostatak parkirališnih mjesta. Pa vozači svoje ljubimce ostavljaju na zelenim površinama ili nogostupu - jer izbora nema. No,nerijetko ih dočeka kazna od 300 do 500 kuna. Da bi se povećao broj mjesta nedavno je Ulica Stjepana Vukovića u jednom dijelu postala jednosmjerna. Ali ni to rješenje nije dobro.  -Dobilo se devet parkirnih mjesta,no tu novu regulaciju rijetki poštuju. I dan danas auti idu u kontra smjeru,dolaze i dostavljaći i tasisti, mnogi stanari dolaze i ne poštuju regulaciju, kaže Alen Sambolec.Gradonačelnik Ivan Čehok je istaknuo da u ovome trenutku razgovaraju s predstavnicima stanara svih četvrti o mogućim rješenjima. -Ono što je nama bitno da se stanari sami slože i predstavnici zgrada gdje hoće da im grad uredi, preuredi, rekonstruira ili proširi parkirališta. Što se tiče Bronxa dobili smo nekoliko zahtjeva tu ćemo pomoći, jednako tako i na Banfici, razgovarali smo sa stanarima, kaže gradonačelnik.No oporbeni SDP - vladajuće ne štedi. Ističu , parkirališnih mjesta bi bilo da ih grad nije dao privatnom koncesionaru na naplatu. -Isto kao što nam je bale postavio na ulazu u Varaždin tako je i 2002. godine potpisao koncesijski ugovor s Crtoradom, dok svi gradovi u našem okruženju imaju vlastite tvrtke koje naplaćuju parking, mi imamo privatnog koncesionara. Prošle godine su HDZ i Čehok odlučili da se zone parkiranja prošire, rekao je SDP-ov Neven Bosilj.SDP je počeo svoju predizbornu kampanju koju temelji na lažima i obmanama, uzvraća Čehokov zamjenik Zlatan Avar te dodaje kako je ta stranka s koalicijskim partnerima izglasala povećanje broja parkirališnih mjesta 2016. -Tad su njihovi vijećnici dizali ruku u zrak bez da su išta progovorili. U šest godina nisu ništa radili nego su ulazili u sporove, nisu poštovali zakon i kad smo mi došli na vlast 2017. dobili smo opomenu od carine koja je provela nadzor i sve smo morali riješiti sukladno zakonu o koncesijama, uzvraća Avar na optužbe SDP-a. Avar dodaje da je SDP s partnerima uveo plaćanje parkiranja i oko bolnice - što Bosilj odbacuje.


-Proširivao se broj parkirnih mjesta jer se trebala ispoštovati koncesija, a to je 996 parkirnih mjesta, znači u bolnici , tamo je bio glavni SDP, imali su Upravno vijeće i sve, navodi Avar, na što Bosilj uzvraća kako SDP nije bio na vlasti ni u Gradu ni u Županiji. -Pa bolnica je pod ingerencijom županije, dakle - uređivanje parkirališnih odnosa u bolnici može isključivo riješiti Županija s Općom bolnicom Varaždin, dodaje Bosilj.


A građanima je političkih prepucavanja dosta - traže hitno i održivo rješenje problema u svojim četvrtima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!