20:30 / 25.01.2020.

Autor: Sara Badžek/Potrošački kod/IMS/HRT

Varaždin: Zbog izjave tužba od 30.000 kuna

-

-

Foto: - / -

Prije godinu dana, zbog računa za razvrstavanje i odvoz otpada prosvjedovali su i građani na varaždinskom glavnom trgu.
Je li odvoz smeća preskup? Pitaju se Varaždinci nakon što je sveučilišni profesor Matija Mikac izračunao i objavio da bi račun za Čistoću trebao biti u prosjeku upola manji od sadašnjih 70 kuna. Čistoća ga je zbog toga tužila. Terete ga da je zloupotrijebio slobodu izražavanja, odnosno da je na Facebooku iznio paušalne informacije o izračunu cijene odvoza smeća.

Nezadovoljstvo građana odvozom otpada posljednjih mjeseci širi se Hrvatskom. Prije godinu dana, zbog računa za razvrstavanje i odvoz otpada prosvjedovali su i građani na varaždinskom glavnom trgu."Ja živim kao samac. Apsurdno je da sam dobio veći račun od stana gdje ih je pet!" - moglo se čuti od jednog nezadovoljnog Varaždinca na prosvjedu.

Facebook grupa Varaždinsko smeće, organizator tog prosvjeda, okuplja gotovo četiri tisuće članova. Sveučilišni profesor Matija Mikac izračunavao je cijene i komentirao ih. 

- Malo me to zaintrigiralo pa sam išao proučiti zakonsku regulativu i ustvari sam uočio dvije stvari. Jedna do danas nije riješena, ni komunalna tvrtka to nije riješila, a to je da uredba jasno govori da se papir i plastika, odnosno papirnata i plastična ambalaža, ne bi smjele naplaćivati nama kao korisnicima, objasnio je za emisiju Potrošački kod.

Odgovor mu je stigao iz gradske komunalne tvrtke  - u obliku tužbe teške 30.000 kuna. U njoj stoji da je Mikac na nedopustiv način prikazao Čistoću kao nečasnu organizaciju, da je iznošenjem neistinitih tvrdnji naštetio ugledu tvrtke koja je samo slijedila zakonske odredbe.

- Njihov razlog za tužbu je primarno moja izjava na prosvjedu u siječnju 2019., kada sam ustvari izjavio da po meni, po svim podacima koje sam skupio i kako sam izračunao, zapravo imamo, ajmo reći, previsoke cijene zato što imamo previše odvoza. To se Čistoće zapravo ni ne tiče, nego više Grada. Međutim, oni su u tome prepoznali da sam ja naštetio njihovom ugledu i tužili su me, dodaje Mikac.

Na novinarski upit Čistoći kako je Mikac narušio ugled tvrtke i kako su se napisi odrazili na poslovanje tvrtke, iz Čistoće su odgovorili:

"Poštovani, ne možemo komentirati postupak koji je u tijeku pred Općinskim sudom u Varaždinu."

Ono što je sigurno kod računa i otpada - razvrstavanje i strože uredbe nisu pomogle u iskorijenjivanju divljih odlagališta. Njih je u Varaždinu tridesetak, građani otpad odlažu ilegalno u Dravskoj park šumi, iako postoji reciklažno dvorište.- Ulaskom u EU nadali smo se da će se ti problemi smanjiti jer su nas obvezali da povisimo standarde, uvedemo reciklažna dvorišta, selektivno prikupljanje otpada, ali vidimo da zadnjih godina otkad smo u EU, smeće ne samo da se nije smanjilo, nego ga ima sve više, govori Emil Flajšman iz Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša".

Kazne za počinitelje postoje, ali teško ih je pronaći, pa troškove u konačnici snose građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!