Nevrijeme u unutrašnjosti, tuča veličine oraha, uništeni krovovi i vozila

23.06.2023.

Zadnja izmjena 23:40

Autor: Dnevnik/HRT/Hina

Nevrijeme u Zagrebu

Nevrijeme u Zagrebu

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Olujno grmljavinsko nevrijeme, koje je tijekom dana poharalo dijelove Austrije i Slovenije, zahvatilo je kasno poslijepodne i krajnji sjever Hrvatske i Zagreb. U Zagrebu je usljed pada stabla ozlijeđena jedna osoba. 

Vjetar je lomio stabla, zatvorene su pojedine prometnice, neka su mjesta ostala bez struje, oštećeni su krovovi i vozila, a velika je šteta i u poljoprivredi.

Nevrijeme u nekoliko županija, u Zagrebu ozlijeđena jedna osoba


Nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je područje Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Županijski centar 112 Varaždin, Krapina i Zagreb zaprimili su brojne pozive građana o srušenim granama i stablima na prometnice i električne vodove te osobna vozila, a u Zagrebu je uslijed pada stabla jedna osoba ozlijeđena, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Prema neslužbenim informacijama na Jarunu je stablo palo na 15-godišnjakinju koja je prevezena u KBC Zagreb.

Galerija
Novčana pomoć za nevrijeme do 20 tisuća eura, Foto: Igor Soban /PIXSELL
Novčana pomoć za nevrijeme do 20 tisuća eura, Foto: Igor Soban /PIXSELL Zagreb: Vatrogasci u akciji nakon pada stabla na automobile, Foto: Igor Soban /PIXSELL Kiša i olujni vjetar u Zagrebu , Foto: Marko Prpic/PIXSELL Olujno nevrijeme u Zagrebz odnijelo je dio limenog krova sa stambene zgrade, Foto: Davor Puklavec /PIXSELLSnažan vjetar zahvatio je Zagreb, Foto: Marko Prpic/PIXSELL Munje iznad Zagreba za vrijeme olujnog nevremena, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Jak vjetar rušio je drveće u Zagrebu, a u naselju Peščenica je stablo palo na automobil. Marinela Trnka, vlasnica oštećenog vozila, strahuje da joj vozilo neće biti u voznom stanju. 

Tuča veličine oraha u okolici Varaždina


Oko 17 sati u Varaždinu je izgledalo kao da će se nebo spojiti sa zemljom. Padala je jaka kiša i sitna tuča. Vjetar je nosio sve pred sobom i uništavao drveće, javila je za Dnevnik HTV-a Sara Badžek. Više su stradala okolna mjesta Hraščica Sračijanec i Petrijanec, gdje je padala tuča veličine oraha te uništila prozore kuća i automobile.

Načelnik Općine Petrijanec: Takva tuča se ne pamti


Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec kazao je da se takva tuča ne pamti i da je nešto slično, ali ne tog intenziteta zabilježeno 2008. godine.

- Obišao sam sva naselja i uništeno je gotovo sve. Uništeni su poljoprivredni usjevi ali i obiteljske kuće odnosno fasade i u nekim slučajevima krovišta. Nakon ovoga postavljam pitanje što je s protugradnom obranom i upućujem apel nadležnima da se pod hitno ponovo uvede, izjavio je Posavec, dodajući da će se gotovo sigurno proglasiti elementarna nepogoda za područje općine.

Varaždinski župan Anđelko Stričak objavio je na facebook profilu posljedice tuče u Općini Petrijanec. Do 19 sati u toj županiji prijavljena su tri slučaja pada stabla na vozila te čak 14 slučajeva rušenja stabala na prometnice. Župan je izjavio da je odmah obišao stradalo područje te potvrdio da je kontaktirao premijera Andreja Plenkovića i ministricu Mariju Vučković koji su obećali pomoć Vlade i resornog ministarstva.

Štete su zaista velike, kazao je župan Stričak. Na području zahvaćenom tučom stradali su gotovo svi poljoprivredni usjevi odnosno stradalo je samo srce proizvodnje bundeve odnosno bučinog ulja u Varaždinskoj županiji, zaključio je.

U Međimurskoj županiji vatrogasci ispumpavaju podrume, Elektra uklanja kvarove

Nevrijeme je zahvatilo i Međimursku županiju. Velika količina kiše uzrokovala je privremeno zatvaranje pojedinih prometnica. Na nekoliko mjesta drveća su pala na cestu zbog čega je na nekoliko lokacija promet bio privremeno prekinut.

Međimurski Centar 112 zaprimio je 50-ak poziva koji su se većinom odnosili upravo na srušena drveća te privremeno poplavljene prometnice. Vatrogasci su imali intervencije ispumpavanja vode iz podruma obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Kolika je šteta, tek će se procijeniti.

DHMZ je izdao najviši stupanj upozorenja za područja s najvećom vjerojatnošću za pojavu tuče, kratkotrajnog olujnog vjetra i bujičnih poplava - sjever i sjeveozapad Hrvatske, uključujući Slavoniju i Baranju. Upozorenje je izdalo i Ravnateljstvo civilne zaštite..

Vlasnici automobila pohrlili u garaže


Od straha zbog najavljenog nevremena i tuče, Varaždinci su masovno automobile sakrili u podzemne garaže, ispod nadstrešnica i nadvožnjaka. 

Galerija
Varaždinci pohrlili u garaže, Foto: Ivan Klinec/HRT
Garaža puna automobila, Foto: Ivan Klinec/HRTVaraždin , Foto: Ivan Klinec/HRTVaraždin, Foto: Ivan Klinec/HRT

Jak vjetar u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji


Zbog jakog vjetra dogodio se kvar na dalekovodima na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Bez električne energije su naselja Gornje Plavnički vinogradi, Kupinovac, Letičani, Pavlovac, Velika Jesenovača, dio Velikog Grđevca i manji dio Dražice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!