13:21 / 21.11.2020.

Autor: B.A./Hina

Varaždinska bolnica odbacuje tvrdnje o neadekvatnim uvjetima

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Opća bolnica Varaždin pacijentima omogućava najbolju moguću skrb u ovom trenutku, rečeno je u subotu pri obilasku bolničkih kontejnera.
Opća bolnica Varaždin pacijentima omogućava najbolju moguću skrb u ovom trenutku, rečeno je u subotu pri obilasku bolničkih kontejnera opskrbljenih svom nužnom opremom i grijanjem, za prijam pacijenata sa sumnjom na zarazu koronavirusom.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Odluke Stožera civilne zaštite o epidemiološkim mjerama

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile objave da pacijenti na testiranje u varaždinskoj bolnici čekaju u neadekvatnim uvjetima, u subotu je za medije organiziran obilazak kontejnera za prijam pacijenata.

Glavna sestra objedinjenoga Hitnog prijma Opće bolnice Varaždin Nevenka Ivek istaknula je da su na početku pandemije u Kini i Italiji imali veliku smrtnost u zdravstvenim ustanovama jer pacijente pozitivne na koronavirus nisu odvojili od ostalih. Od samog početka pandemije u Hrvatskoj, imali smo dva kontejnera u kojima su se pregledavali te dijagnostički i terapijski zbrinjavali pacijenti pozitivni na koronavirus. Danas imamo 10 kontejnera i dvije prostorije izolacije u kojima smještamo životno ugrožene pacijente, rekla je Ivek.

Naglasila je da su svi kontejneri u Općoj bolnici Varaždin opskrbljeni nužnom opremom, kisikom i grijanjem. Dodala je da je karakteristično za hitne prijmove da se ne mogu planirati kapaciteti te ponekad dolazi od čekanja.

Takvim pacijentima osigurava se da budu u kontejneru koji je grijan; ili se pacijenta za kojeg se sumnja na koronavirus smjesti u grijanu čekaonicu tako dugo dok se ne dobije pozitivan ili negativan nalaz, kazala je Ivek.

Na objedinjenom Hitnom prijmu u varaždinskoj Općoj bolnici na početku pandemije u smjeni su bile četiri medicinske sestre, sada ih je sedam.

Vani u kontejnerima moraju biti dvije, tri, ponekad i četiri sestre. Ako je u izolaciji životno ugroženi pacijent kojeg stavljamo na respirator, on zahtijeva jednu sestru, a i redoviti 'negativni pacijenti' ne mogu ostati nezbrinuti, rekla je glavna sestra Ivek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!