Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija poslale timove hitne medicine

29.12.2020.

17:22

Autor: M.M./Hina

default error photo
Dvije županije sa sjevera Hrvatske, Krapinsko-zagorska i Varaždinska, poslale su timove županijskih zavoda za hitnu medicinu u pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji stradaloj u razornom potresu.
Dvije županije sa sjevera Hrvatske, Krapinsko-zagorska i Varaždinska, poslale su timove županijskih zavoda za hitnu medicinu u pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji stradaloj u razornom potresu, priopćili su iz tih županija.

- Potres 46 km od Zagreba, jačine 6,2 po Richteru, urušio se krov bolnice u Sisku

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Varaždinske županije je po primitku poziva Kriznog stožera Ministarstva zdravstva poslao jedan tim hitne pomoći te jedan tim saniteta u pomoć ljudima pogođenima u potresu.

Iz županije ističu kako je tim hitne već iz Petrinje prevezao prve unesrećene u sisačku bolnicu, dok će tim saniteta preuzeti unesrećene u Sisku i voziti ih po potrebi u zagrebačke bolnice. Također, u pripremi su još tri tima hitne ako bude potrebno.

U Petrinji i Sisku već su i dva tima Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije te jedna ekipa vatrogasaca, rekao je župan Željko Kolar. Dodao je i kako su primili nekoliko dojava o štetama na školama na području županije te je formiran tim konstruktora koji će danas i sutra obići sve te objekte i provjeriti kakva je statika.

- Odmah ćemo vidjeti kako ih sanirati i pripremiti za početak školske godine, rekao je Kolar i dodao da su to već radili preko ljetnih praznika na području Gornje i Donje Stubice te Marije Bistrice.

Radi se o šest škola, ali informacije pristižu iz minute u minutu, rekao je Kolar.

Splitsko-dalmatinska županija nudi smještaj stradalima u potresu

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izrazio je suosjećanje sa svim stanovnicima Sisačko-moslavinske županije i grada Petrinje, te najavio pomoć ugroženima.

Boban je novinarima izjavio da su u stalnom kontaktu s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom Tomom Medvedom, zapovjednikom Civilne zaštite Hrvatske Damirom Trutom i sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem.

Na putu za ugroženo područje je šest pretražnih timova i isto toliko spasitelja iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), još je osobnim automobilima tamo otišlo stotinjak spasitelja i devet vatrogasaca sa potražnim psima.

Župan Boban je rekao da stanovnici Splitsko-dalmatinske županije žele pomoći ljudima pogođenim potresom, među kojima su  Torcida i veterani 4. Gardijske brigade, ali i brojni ostali. Izvijestio je i da je županijski Crveni križ objavio obavijest o prikupljanju potrepština, a prikupljanje će na području županije započeti već sutra. Građani mogu donirati prekrivače, deke, ali i konzerviranu hranu, kao i onu koja može duže stati.

- Posebno bi se zahvalio gradonačelnicima i načelnicima naše županije koji nude smještaj potresom pogođenom stanovništvu. Dogovorio sam se sa predsjednikom Vlade, a kasnije i stožerom da načelnici i gradonačelnici prikupljaju podatke na svom području i to dojave našem stožeru kako bi imali sveobuhvatne informacije za njihov smještaj u našoj županiji, kazao je splitsko-dalmatinski župan Boban. Dodao je kako je tim ljudima potreban dugotrajniji smještaj s obzirom da je puno objekata koji su neupotrebljivi.

Boban je dodao kako je Splitsko-dalmatinska ljekarna prema Petrinji uputila kombi s dezinficijensima i drugim potrepštinama, a sutra će uputiti i kombi lijekova. Razgovara se i o upućivanju financijske pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!