09:49 / 07.12.2021.

Autor: Ivica Grudiček/IMS/M.Š./HRT

Policija apelira da ljudi ne nasjedaju na prijevare - evo najaktualnijeg slučaja

Policija - ilustracija

Policija - ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 20-godišnjaka da je prevaren pri prodaji preko internetskog oglasnika.

On je prema prijavi, početkom mjeseca studenog, na internetskom oglasniku postavio oglas o prodaji jakne za više stotina kuna. Dana 2. prosinca, na oglas mu se javila nepoznata osoba zainteresirana za kupnju jakne.

Ista mu je temeljem dogovora, poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu s logom jednog dostavnog poduzeća, dovodeći ga u zabludu da je potrebno upisati podatke radi primanja uplate.

Oštećeni je između ostalog, zajedno s brojem računa upisao i CVC/CVV broj kartice, što je nepoznati počinitelj iskoristio te izvršio nedozvoljenu transakciju u iznosu od oko 15.000 kuna s računa oštećenog na nepoznati račun.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela. ​

Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica.

Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije.

Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke.

Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN, poručuju iz PU varaždinske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!