Varaždinski policajci dobili pojačanje - dron

04.03.2023.

07:00

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Varaždinski policajci dobili su novo pojačanje i to u obliku suvremene tehničke opreme. U akcijama sprječavanja kriminaliteta, hvatanju počinitelja, lakšem nadzoru javnih okupljanja, a ponajviše regulaciji prometa - varaždinskim plavcima pomagat će dron. Donacija je to Hrvatskih cesta vrijedna 9 tisuća eura.

U očevidu ovakvih teških prometnih nesreća policijski će službenici ubuduće imati pomoć sofisticirane tehnike. U rukama zakona i reda ova bespilotna letjelica imat će višestruku funkciju.


- U prometnoj policiji najvažniji resursi su ljudi, policijski službenici, ali ovakva tehnička pomagala kao što je ovaj dron će sigurno dobro doći. Prije svega prilikom obavljanja očevida teških prometnih nesreća. Kod očevida se neke stvari iz zraka puno bolje vide nego kad ste na tlu, rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske. 


Najveća korist od drona trebala bi ipak biti u prometu. Koristit će se za praćenje prometnih tokova u vrijeme velikih opterećenja. U planu je i izgradnja dvaju novih rotora, u Gojancu i Hrašćici, kao nastavak dobre suradnje Hrvatskih cesta i policije.


- Moram napomenuti da su Hrvatske ceste prije 2 godine pomogle u nabavci videozida kojeg smo instalirali u OKC-u, a koji je doprinio stanju sigurnosti i preglednosti stanja prometa, kazao je Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave varaždinske. 


Kamere postavljene na desetak lokacija u Varaždinu uvelike su podignule prometnu sigurnost. Isto se očekuje i od drona. Ako ne ide drugačije - i udarac po novčaniku bit će jedno od rješenja.


- Ako je negdje dron ili fiksna kamera znate da ne možete izbjeći kaznu. I onda ljudi poštuju prometne propise, rekao je Posavec.  


- Vidjeli ste statistiku. Imamo 70 poginulih na milijun stanovnika. Ono što je bitno da upravo kroz ove akcije s PU varaždinskom smanjimo broj stradalih u prometu, rekao je član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić


Nova policijska igračka još je na tvorničkim postavkama, a prvu zadaću mogla bi obaviti već sutra tijekom prvoligaške nogometne utakmice između Varaždina i Šibenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!