Varaždinska policija svoje redove pojačala dronom

18.03.2023.

07:05

Autor: Goran Damjanić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Varaždinska policija svoje redove pojačala bespilotnom letjelicom

Varaždinska policija svoje redove pojačala bespilotnom letjelicom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Varaždinska policija svoje je redove pojačala sofisticiranom informatičkom opremom u vidu bespilotne letjelice. Već nekoliko tjedana dron je u pogonu, a policija će ga koristiti, prije svega, u nadzoru prometa, kod velikih javnih okupljanja poput festivala i utakmica, ali nažalost i kod policijskih potjera i potrage za počiniteljima kaznenih djela. Naša varaždinska ekipa provela je jutro na zadatku s policijskim dronom.

Malen, tih i učinkovit. Mnogo zuji, ali i uz mnogo koristi.

- Dron je jako dobra stvar. Ne da može zamijenit jednog čovjeka, nego sigurno vod ljudi, pogotovo u pretraživanju terena iz svih policijskih poslova. Mi ga nemamo dugo, par mjeseci, moramo se još malo zbližit, rekao je Josip Gavranović, voditelj grupe za foto i video evidentiranje, pilot bespilotnih letjelica.

Sudeći prema viđenom, policajci Josip i Boris jako su se zbližili s novom igračkom. Rukuju njome stručno i prema strogim propisima Agencije za civilno zrakoplovstvo. Pazi se na svaki detalj.

Točno 5 minuta bilo je potrebno da zahtjev bude odobren, a dron spreman za akciju. Ptičja perspektiva varaždinske jugozapadne obilaznice nudi snagama zakona i reda bolji pogled na eventualne gužve, ali i prekršaje. No, dron nije tu samo za kažnjavanje.

- Kod pretrage terena za recimo nestalim osobama ili u zadnje vrijeme po pitanju migracija uz samu državnu granicu budući da dron ima termalnu kameru, istaknuo je Boris Lazar, pilot bespilotnih letjelica.

U 4K rezoluciji snimke dronom su izvrsne, a u kontroli prometa, najveća mu je prednost to što ga vozači gotovo i ne vide.

Boris i Josip, trenutačno su jedini u varaždinskoj policiji specijalizirani za rad s dronom. U planu je edukacija novih djelatnika, a sve kako bi se prometna, kao i svaka druga sigurnost građana - poput ovog drona - dignula na višu razinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!