12:20 / 22.08.2020.

Autor: I.D./Ivica Grudiček/IMS/HRT

Varaždinska županija: 15 novozaraženih, "epidemiološka situacija je narušena"

Foto: startup38/Pixabay

Foto: startup38/Pixabay

Foto: - / -

"Epidemiološka situacija ovime je narušena i više je ne možemo smatrati zadovoljavajućom. Apeliramo još jednom da se maksimalno pridržavamo uputa i preporuka HZJZ-a."
U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pet novih slučajeva povezano je sa svadbom, koja se održala prošli vikend u ivanečkom kraju, šestero novooboljelih su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba, u tri slučaja radi se o povratnicima s ljetovanja, a kod jednog slučaja radi se o preventivnom asimptomatskom testiranju zbog dolaska na svadbu iz inozemstva.

Za očekivati je da će se sljedećih dana broj zaraženih povezanih sa svadbom još povećati. Svi iz svadbe trenutačno se liječe kod kuće, a riječ je o blažim kliničkim slikama.

Tijekom jučerašnjeg dana na bolničko liječenje zaprimljene su tri osobe. Dvije osobe od 60 godina zbog intenzivnijeg praćenja i liječenja te jedan 30-godišnji muškarac zbog teže kliničke slike.

- Epidemiološka situacija ovime je narušena i više je ne možemo smatrati zadovoljavajućom. Apeliramo još jednom da se maksimalno pridržavamo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

- Osobe koje se vraćaju s ljetovanja ili s nekog drugog rizičnog područja moraju biti odgovorne i ne približavati se starijim i bolesnim osobama barem prvih sedam dana po povratku, a u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno se moraju javiti svojem liječniku obiteljske medicine radi upućivanja na liječenje i izolaciju. Strogo pridržavanje epidemioloških mjera u ovom trenutku je neophodno i nužno ako želimo imati zdravu zajednicu, istaknuo je Vugrin.

Varaždinskoj županiji pripisuju se i dva nova slučaja zbog prijavljenog mjesta prebivališta, a bilježimo i dvije osobe koje su se oporavile.

Time je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 40 od čega je sedmero smješteno u Općoj bolnici Varaždin, a 33 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 108 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 250 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!