16:28 / 29.10.2020.

Autor: Ivica Grudiček/P.F/HRT/Hina

Varaždinska županija: 45% pozitivnih testova, bolnica puna

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Potvrđeno je 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od 243 uzorka 108 je pozitivnih, ukupno 45%. Ako se tako nastavi, upitna će biti dostatnost opreme i zdravstvenog osoblja.
U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđeno je 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od 243 uzorka 108 je pozitivnih, ukupno 45%, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin.

➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ Beroš: Daleko smo od sloma bolničkog sustava

Hospitalizirano je novih 13 pacijenata, a još je troje novih bolesnika na respiratoru, ukupno šestero. Ukupno je zaraženo 669 osoba u Varaždinskoj županiji.

Izvan sustava 10% zdravstvenih djelatnika

Vugrin je izvijestio da je već sada zbog koronavirusa izvan službe10% djelatnika varaždinske Opće bolnice. Zatvoreno je i 10% ambulanti liječnika obiteljske medicine. Opća bolnica Varaždin krenula je s premještanjem pacijenata u Klenovniku kako bi se i ondje osigurali dodatni kapaciteti, 36 kreveta za bolesnike s koronavirusom.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić naglasio je da je sve veći priljev veoma teško bolesnih pacijenata, a sve je više i djelatnika koji su zaraženi koronavirusom i koji su u samoizolaciji.

Na današnji dan imamo 58 pozitivnih djelatnika na koronavirus i 63 u samoizolaciji. Radimo bez 121 djelatnika. To čini blizu 10 posto ukupnog broja djelatnika bolnice, a više od polovice od toga broja otpada samo na medicinske sestre, rekao je Kudelić te dodao da je od Ministarstva zdravstva zatražena pomoć zbog problema medicinskog kadra.

Napomenuo je kako su tražili povratak svih specijalizanata koji su na edukaciji u zagrebačkim klinikama, što im je ministar zdravstva i odobrio, te pokušavaju osigurati još sestara.

Ravnatelj je najavio da varaždinska Opća bolnica sutra počinje hitno zapošljavati bez natječaja na 60 dana, da je obustavljen kompletni hladni program i da se radi samo s akutnim i hitnim pacijentima te onkološkim bolesnicima.

Isto tako, situacija s lijekovima je izuzetno teška i ukoliko se ne riješi nešto po pitanju dobave lijekova, u bolnici od sljedećeg tjedna neće više biti moguće liječiti onkološke bolesnike, kazao je Kudelić.

Ravnatelj je istaknuo da će se, ako nastavi primati pacijente ovim tempom, za pet dana popuniti svi kapaciteti koje Opća bolnica Varaždin može osigurati.

Inače, danas je u Hrvatskoj zabilježeno 2776 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 14.031. Među njima je 985 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 71 pacijent. Preminulo je 18 osoba.


Čačić: Vrijeme da Hrvatska uvede njemački model borbe protiv koronavirusa

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je kako je krajnje vrijeme da Hrvatska uvede njemački model borbe protiv koronavirusa, odnosno da uvede policijski sat, zabranu javnih okupljanja te kontrolu kretanja i tijekom dana.

- Treba učiniti to što prije, približavamo se gornjim granicama brojeva i izdržljivosti sustava, rekao je župan Čačić za Hinu.

Naglasio je i da se otvara ozbiljna mogućnost ulaska virusa u hale, odnosno u proizvodni sustav.

- Mi jednostavno potpuno brkamo pojmove što je to demokracija, što je to lockdown, koliko mi to i što mi kao država možemo izdržati jer, kao bogatiji to mogu, to jednostavno nije istina, dodao je varaždinski župan.

Rekao je kako je upravo materijalna opasnost za hrvatski budžet zaustavljanje proizvodnje, a o onom ljudskom, humanom, zdravstvenom aspektu ne trebamo ni govoriti.

- Nema više alibija, nikakve ucjene, poruke, vrlo razumljive koje dolaze od pojedinaca iz pojedinih djelatnosti jer ugostiteljstvo je to koje je ovdje najviše stradalo, više ne mogu biti alibi za donošenje odluka, naglasio je Čačić.

Dodao je kako se apsolutno zalaže za njemački model, odnosno neku vrstu policijskog sata te kontrolu kretanja i tijekom dana. Dodaje kako mora ostati mogućnost odlaska na posao, a svi oni koji to mogu, trebaju raditi od kuće. Sveučilišta, smatra, trebaju prijeći na online nastavu, a škole treba zatvarati zadnje jer je to najmanje opasno ovog trenutka.

Ključno je da potpuno zabranimo javna okupljanja i zatvoreni prostor, alkohol i bilo što, što je od 21 sat, dodao je Čačić i naglasio da očekuje da Hrvatska te mjere uvede.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o nalazu zdravstvene inspekcije u KB-u Dubrava. Rekao je da je bilo manjih propusta u pružanju zdravstvene zaštite, ali da nije bilo većih štetnih posljedica na njezinu kvalitetu.

- Također, detektirana je i neodgovarajuća razina komunikacije između Uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje COVID-19 pozitivnih bolesnika koji je postupao po promišljanju i odlukama kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rekao je Beroš dodajući da je na sjednici Vlade odlučeno da se smijene članovi Upravnog vijeća s obzirom na izvješće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!