Varaždinska županija dodijelila priznanje Udruzi veterana 7. gardijske brigade "Puma"

15.12.2022.

13:03

Autor: T.D./Vijesti13/HRT

Priznanje

Priznanje

Foto: HTV / HRT

Udruzi veterana 7. gardijske brigade "Puma" Varaždinska županija dodijelila je priznanje u povodu 30. obljetnice osnutka proslavljene varaždinske postrojbe. 

Brigada Puma osnovana je 23. prosinca 1992. godine. Kroz nju je prošlo oko 4.500 pripadnika. Tijekom Domovinskog rata bila je sastavljena većinom od stanovnika sjeverozapadne Hrvatske. U Domovinskom ratu poginuo je 91 pripadnik Puma, jedan se još vodi kao nestali. 

- Puno toga se promijenilo, puno se učinilo, puno smo i mi sami prošli kao dio te brigade. Nažalost, imamo i poginule, 91 poginuli, jedan nestali. U konačnici, ovo priznanje je ustvari za njih. Naravno, i za sve nas koji smo još uvijek danas ovdje, rekao je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

- O njihovom ratnom putu vjerujem da se zna zaista mnogo, ali ono na što smo posebno ponosni to je oslobađanje Knina i njihov veličanstveni ulazak u Knin. Danas ti sjajni ljudi, ratnici se okupljaju u Udruzi 7. gardijske brigade Puma, uvijek su na pomoći, istaknuo je Anđelko Stričak, varaždinski župan.

Tijekom svojeg ratnog djelovanja pripadnici postrojbe oslobodili su 748 četvornih kilometara teritorija u Republici Hrvatskoj i susjednoj BiH.

Istaknuo je kako su i danas njihovi pripadnici aktivnog sastava na Kosovu, gdje uspostavljaju mir, a Božić i Novu godinu dočekat će daleko od svojih obitelji, što, rekao je župan, treba cijeniti.

Župan je uručio priznanje predsjedniku Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Robertu Puji, koji je tom prigodom istaknuo kako se u 30 godina mnogo toga promijenilo.

Puja je najavio kako će središnja svečanost u povodu tog jubileja biti idućeg tjedna, kada će, kako je rekao, finale svečanosti biti svečana akademija 23. prosinca u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!