Ova županija nudi sve što mladim liječnicima treba

09.04.2022.

07:00

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Martina Bunić, korisnica subvencioniranog kredita za stan

Martina Bunić, korisnica subvencioniranog kredita za stan

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S ciljem lakšeg rješavanja stambenog pitanja, ali i kao jednom od demografskih mjera, Varaždinska je županija nastavila sa subvenciranjem stambenih kredita liječnicima. Od početka godine zaprimljena su 82 zahtjeva.

Tako će u idućih pet godina za povlaštene kredite liječnicima i višem medicinskom osoblju županija utrošiti 1,8 milijuna kuna.

Nakon završenog studija medicine i specijalizacije fizijatrije, Martina Bunić nije dvojila o povratku u rodni Varaždin. U novijem, planski izgrađenom kvartu 'iza Kučanske rampe' pronašla je sve što mladoj obitelji treba. Prvih pet godina kamatu kredita plaća 1,85 posto.

- Ovom subvencijom kredita uspije se uštedjeti do nekih 80-ak eura mjesečno. Na petogodišnjoj bazi je ipak to malo veća suma. Subvencioniranja deficitarnih zanimanja, mislim da je to dobra podloga za ostanak, kaže Martina.

Širenje bolničkih kapaciteta i profesionalno napredovanje

Ove su godine 52 zahtjeva za povlaštenim kreditima - već realizirana. U fokusu su i kapitalne investicije čiji je cilj, uz kvalitetniju uslugu, zadržavanje medicinskog osoblja.

- U sklopu Opće bolnice Varaždin završavaju se dvije zgrade, dnevna bolnica i hitni bolnički prijem. U sklopu bolnice u Varaždinskim Toplicama gradi se spinalni centar i u pripremi je izgradnja centralnog operacijskog bloka, kaže varaždinski župan Anđelko Stričak

No zgrade i hodnici nisu ti koji će zadržati kvalitetne kadrove. Svjesni su toga i oni na vlasti. Pa je tako i Martina, kaže - "osjetila potporu od strane struke, odjela i bolnice. Da se može profesionalno razvijati. To, dodaje - možda ne bi mogla naći u Zagrebu.

Demografske mjere, vrhunski uvjeti te mogućnost usavršavanja i napredovanja, kombinacija su koja zdravstvenom resoru na sjeveru zemlje može vratiti stari sjaj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!