20:40 / 30.09.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Varaždinske Toplice: Materijal je poskupio, ali Spinalni centar bit će završen do ljeta

U tijeku je izgradnja i opremanje Spinalnoga centra

U tijeku je izgradnja i opremanje Spinalnoga centra

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Varaždinskim Toplicama u tijeku je izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. Ekipa HRT-a bila je na gradilištu i provjerila kako teku radovi. 

Prije godinu dana završila je obnova Minerve - gotovo sto milijuna kuna stajao je jedan od najvećih projekata energetske obnove. No u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice s time se nije stalo - u tijeku je gradnja Spinalnoga centra. 

- Do kolovoza sljedeće godine možemo vidjeti gotovu zgradu s osamdeset ležajeva i gotov Nacionalni rehabilitacijski centar u Varaždinskim Toplicama, rekao je pomoćnik glavnog inženjera Ivan Šarić.

Trenutačno se gradi prvi kat, a u prizemlju počinju instalaterski radovi. Ipak ne ide sve prema planu - jer je teren zahtjevan - kažu nam inženjeri.

- U okolici gradilišta postoje dvije bušotine termalne vode, to su izvori s kojima se napajaju ove toplice, tijekom iskopa je bilo puno podzemnih voda, a i problema. A i Varaždinske su toplice poznate po klizištima jer se radi o glini i laporu, ali uspjeli smo se izvući, dodao je Šarić.

Trenutačno je na gradilištu stotinjak radnika - problema s radnom snagom nema, ali posljednjih mjeseci raste cijena građevinskog materijala. Primjerice, samo je cijena čelika narasla - dvostruko.

- Nije samo čelik , tu su i izolacijski materijali koji su otišli gore, folije, oprema u strojarstvu, čiste sobe, PVC podovi, drvenarija, naglasio je glavni inženjer gradilišta Mario Biljan.

Projekt vrijedan sedamdeset milijuna kuna poskupio je još neka četiri milijuna. No do ljeta sljedeće godine, uvjeravaju nas inženjeri - Spinalni će centar biti završen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!