Varaždinski gradonačelnik Bosilj o rezultatima nakon polovice mandata

09.06.2023.

12:20

Autor: HRT/V.G./Hina

Neven Bosilj

Neven Bosilj

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) u petak je na konferenciji za novinare u povodu dvije godine mandata istaknuo da je dao prednost rješavanju problema baliranog otpada koji već 18 godina opterećuje taj grad.


Sve što smo do sada razvili u vezi bala potpuno je koordinirano s Fondom i Ministarstvom gospodarstva. Odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev za financiranje, uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi RH sa zahtjevom sufinanciranja projekta trajnog saniranja odloženog otpada na lokaciji gospodarske zone Brezje, rekao je Bosilj.

Očekuje da će tijekom ovog mjeseca biti donesene sve potrebne odluke, kako u Vladi tako i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u Ministarstvu financija, za rješavanje odnosno sufinanciranje zbrinjavanja bala.

Bosilj je ponovio da bale ne smiju biti politička tema i da to nije samo problem jedne stranke ili jedne osobe. Pozvao je župana Varaždinske županije te saborske zastupnike iz Varaždina i Varaždinske županije da javno podrže ovaj, kako je naglasio, zakonit postupak rješavanja bala.

Govoreći o ostalim postignućima u protekle dvije godine, dotaknuo se ITU mehanizma te podsjetio da su prije dva tjedna stigli papiri Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU o proglašenju ITU područja i dodijeli 22 milijuna eura Gradu Varaždinu kao centru urbanog područja. Dio tih sredstava ide za prvi predinkubacijski centar u Hrvatskoj po uzoru na Barcelonu.

Bosilj je naglasio je da se završila izgradnja 56 stanova u Koblenzovoj te četiri stana u Hrašćici po POS programu, ali da je u planu još nekoliko lokacija za izgradnja stanova po tom modelu. Najavio je i neke od većih infrastrukturnih projekata.

- Završavaju se građevinske dozvole za rotor Hrašćica i Gojanec. Rješavamo imovinsko-pravne odnose Međimurske i Koprivničke ulice gdje će se raditi rekonstrukcija raskrižja kao i izgradnja petlje u Jalkovcu, najavio je Bosilj,

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković naglasio je kako se puno napravilo u obrazovanju, odnosno sve učiteljice su zaposlene u produženom boravku, izjednačene su cijene vrtića, napravljen je međunarodni certifikat zdrave prehrane kako bi varaždinska djeca "imala zdravo djetinjstvo".

Zamjenik se posebno osvrnuo na stanove za najam za mlade, koji je problem u cijeloj Hrvatskoj, te će se iduće godine krenuti u pripremanje infrastrukture za obiteljsku izgradnju u Istarskoj ulici, gdje Grad ima zemljište od 12 tisuća kvadrata te u Sajmišnoj ulici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!