Varaždinski gradonačelnik traži raspisivanje izbora

10.02.2023.

15:47

Autor: Hina/E.P.C.

Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina

Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj poslao je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojemu traži da Vlada  na sljedećoj sjednici donese odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za varaždinsko Gradsko vijeće.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je u pismu premijeru da na sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća 30. studenoga 2022. nije prihvaćen ovogodišnji gradski proračun te je istaknuo da je u prijedlogu proračuna bilo predviđeno i konačno rješenje zbrinjavanja 100.000 tona baliranog otpada na području Gospodarske zone Brezja.


Također je podsjetio kako je proračun za 2023. predvidio i nekoliko važnih socijalnih programa - povećanje naknada za novorođenu djecu te besplatni produženi boravak za djecu u školama - uz napomenu da je njegovim neizglasavanjem zaustavljeno i kolektivnim ugovorom dogovoreno povećanje primanja zaposlenicima iz gradskog sustava.


S obzirom na to da nije izglasana ni odluka o privremenom financiranju, po slovu zakona koji je donijela saborska većina u prethodnom sazivu u kojoj je HDZ bio stožerna stranka saborske većine, 4. siječnja ove godine obavijestili smo Ministarstvo uprave o svim okolnostima neizglasavanja proračuna te temeljem zakona zatražili da se raspusti Gradsko vijeće, imenuje povjerenik za poslove iz djelokruga rada Gradskog vijeća i raspišu izbori za Gradsko vijeće Grada Varaždina, navodi Bosilj u otvorenom pismu predsjedniku Vlade.


Napomenuo je kako Vlada nema utvrđenu zakonsku obvezu roka u kojem je obvezna raspisati izbore u jedinici lokalne samouprave u kojoj su za to ispunjeni zakonski uvjeti, no ističe kako postoji pozitivna praksa, ali i zdravi razum koji nalaže da se u situaciji u kojoj su stvoreni zakonski uvjeti za raspisivanje izbora isto i učini u najkraćem roku.


- Slični su uvjeti bili prethodnih godina, kada je Vaša Vlada postupila žurnije u odnosu na naš, varaždinski slučaj. Primjerice, 2019. godine se na izbore za predstavnička tijela u Ogulinu, Iloku i Davoru izašlo već 10. ožujka, a pozitivan primjer imamo i ove godine, kada je Vlada RH raspisala izbore za Općinsko vijeće Općine Gradina već za ovu nedjelju, 12. veljače, napisao je Bosilj.


Dodao je kako želi vjerovati da se u primjeru Grada Varaždina ne radi o političkoj opstrukciji, nego o spletu raznih političkih okolnosti.


- Ne vjerujem niti u neka politička nagađanja da je ovom odgađanju, odnosno korištenju pravne praznine kumovao pritisak lokalnih dužnosnika HDZ-a, predsjednika Gradskog odbora i saborskog zastupnika te predsjednika Županijskog odbora i aktualnog župana, ocijenio je Bosilj.


Bosilj je pozvao premijera da Vlada već na sljedećoj sjednici donese odluku o raspisivanju izbora kako bi se izabralo novo Gradsko vijeće, prihvatio proračun i počela realizacija svih predviđenih projekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!