Varaždinski SDP-ovci: Tko o čemu, HDZ o časti i poštenju

13.01.2023.

12:05

Autor: Hina/HRT/R.S.

SDP

SDP

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Niz kritika na račun varaždinskih HDZ-ovaca iznijeli su danas u zajedničkom priopćenju članovi županijske i gradske organizacije SDP-a Varaždin, nakon što je župan Anđelko Stričak gradonačelnika Nevena Bosilja pozvao da podnese ostavku.

To priopćenje SDP-a reakcija je na jučerašnju konferenciju za novinare na kojoj su saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan i župan i prvi čovjek županijskog HDZ-a Anđelko Stričak prozvali varaždinski SDP za namjerno izazivanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće te pozvali gradonačelnika Bosilja da podnese ostavku.


- Tko o čemu, HDZ o časti i poštenju. U nedostatku jasnih odgovora koje duguju našim građanima zašto su bili protiv normalnog funkcioniranja Grada, protiv povećanja uskrsnica i besplatnog javnog prijevoza umirovljenicima, protiv povećanja plaća tetama u vrtiću, vatrogascima, djelatnicima u kulturi i gradskoj upravi, protiv novih projekata i razvoja grada, ali i konačnog rješavanja baliranog otpada, HDZ-ovci se nevješto pokušavaju izvući kroz plitko politikantstvo i puštanje ružičaste magle, istaknuli su iz SDP-a.


SDP-ovci smatraju i da nema razloga za čuđenje zbog toga što gradonačelnik nije predložio proračun više puta.


- Da je predsjednik varaždinskog HDZ-a i gradski vijećnik Damir Habijan češće dolazio na međustranačke sjednice, vjerojatno bi bio upoznat sa svim detaljima i pokušajima da se postigne dogovor, napomenuli su te podsjetili da su do 31. prosinca bili spremni sazvati Gradsko vijeće.


Varaždinski SDP-ovci osvrnuli su se i na istraživanje koje je Grad Varaždin naručio i proveo o mišljenju građana o temama i projektima bitnim za grad te najvećim problemima s kojima se susreću u Varaždinu.


Istraživanje je, kažu, pokazalo da velika većina Varaždinki i Varaždinaca želi da se konačno riješi balirani otpad.


- Rezultati su pobudili vrlo veliki interes naših sugrađana, a rezultate se može pogledati i na mrežnim stranicama Grada. Možda bi županu bilo zanimljivo provesti slično istraživanje i u županiji, stoji, između ostalog, u priopćenju.

Stričak: Bosilj nije poduzeo sve zakonom predviđene radnje za izglasavanje proračuna


Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i varaždinski župan Anđelko Stričak danas je ocijenio da gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj nije poduzeo sve zakonom predviđene radnje da se izglasa proračun Grada Varaždina za 2023. godinu.


 U priopćenju je istaknuo kako je više puta naglašavao da postoji više mogućnosti za prihvaćanje proračuna Grada i sprječavanje prijevremenih izbora.


Primjerice, da gradonačelnik okupi novu većinu u Gradskom vijeću, da izbaci zbrinjavanje baliranog otpada iz prijedloga proračuna dok se svi klubovi vijećnika ne usuglase oko rješavanja tog velikog problema ili da predloži Gradskom vijeću Odluku o privremenom financiranju, kao što je 2016. godine učinio tadašnji gradonačelnik Goran Habuš, poručio je Stričak.


Tvrdi kako gradonačelnik prebacuje odgovornost na oporbu te napominje da oporba nije ta koja predlaže i osigurava većinu za donošenje temeljnog financijskog dokumenta Grada Varaždina.


Zamislimo situaciju da premijeru Andreju Plenkoviću ne prođe proračun u Hrvatskome saboru, pa da potom "cmizdri" nad Peđom Grbinom, Mirom Buljom, Ninom Raspudićem ili Ankom Mrak Taritaš i na njih svaljuje odgovornost zbog neizglasavanja državnog proračuna. Nezamisliva situacija, ističe Stričak.


Smatra kako je varaždinski gradonačelnik dužan odgovoriti na nekoliko pitanja, između ostalog i zašto nije pred Gradsko vijeće uputio novi prijedlog proračuna za 2023. i nije predložio Odluku o privremenom financiranju.


Zbog čega je tjednima prije održavanja sjednice Gradskog vijeća, na kojoj proračun nije prošao, tražio je mišljenje resornog ministarstva o posljedicama neizglasavanja i zbog čega je neposredno prije te sjednice Gradskog vijeća na račun Grada Varaždina provodio stranačku anketu, pitanja su koja Stričak postavlja u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!