Varaždinski župan Stričak proglasio prirodnu nepogodu zbog poplave

17.08.2023.

09:58

Autor: Hina/HRT/A.V.

Lovrečan Otok

Lovrečan Otok

Foto: HTV / HRT

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak proglasio je prirodnu nepogodu poplava za naselja Lovrečan Otok i Otok Virje na području Općine Cestica koje je od 4. do 8. kolovoza pogodila poplava.

Poplava je uzrokovana velikim vodnim valom pristiglim iz Slovenije, a zbog izlijevanja rijeke Drave i visokih podzemnih voda nastale su velike štete na poljoprivrednom i građevinskom zemljištu, stambenim, poljoprivrednim i poslovnim građevinama, opremi, javnoj infrastrukturi, okolišu te na cestama.

Prema primljenom zahtjevu, prva procjena ukupne štete je 560.000 eura.

Značajne su štete i na stambenim i na gospodarskim objektima koje, prema preliminarnim procjenama, iznose od 70 do 100 posto.

Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda prima prijave te u roku od 15 dana treba izraditi prva izvješća u Registar šteta, a konačna procijenjena štetu Županijskom povjerenstvu dostavlja se u roku od 50 dana. Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!