Varaždinskoj bolnici nedostaje krvi: "Zalihe su dosta niske"

09.08.2022.

17:02

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Varaždinska županija poznata je po velikom broju dobrovoljnih darivatelja krvi. Svojim zalihama redovito pomažu druge krajeve, pogotovo one uz more. No, ljeti je manji interes za darivanje krvi, pa je ovih dana i u varaždinskoj bolnici - nedostaje. Iz bolnice i varaždinskog Društva crvenog križa pozivaju sve koji mogu da se odazovu na ovaj plemenit i nesebičan čin.

Zalihe krvi u Općoj bolnici Varaždin opasno se približavaju niskoj razini.


- Budući da je bila teška prometna nesreća koja se desila na autocesti prema Zagrebu, 11 ozlijeđenih je ovdje hospitalizirano. Na svu sreću, samo je troje pacijenata trebalo naše krvne pripravke. Najlošije stojimo sa zalihama krvi što se tiče 0- i A- krvne grupe, a s ostalim krvnim grupama za sada relativno dobro stojimo, rekla je Gordana Križaj, dr. med., s Odjela za transfuzijsku medicinu u OB-u Varaždin.


Rijetkost je da ovoj bolnici nedostaje krvi. Štoviše, redovito se krv iz Varaždina šalje kao pomoć u jadranske krajeve gdje je ljeti, nažalost, povećana potražnja.


- Ovog ljeta smo, koliko smo mogli, pomogli ostalim centrima. Najviše pomažemo KBC-u Rijeka. Trenutno s obzirom na naše zalihe krvi nažalost ne možemo pomoći, budući da su zalihe dosta niske, pa i pozivamo darivatelje da se odazovu u što većem broju, rekla je Križaj za HRT.


Poseban poziv da spasi nečiji život nije trebao gospodin Dražen Koren. Svaka tri mjeseca ionako je ovdje, a svoja četiri i pol decilitra tekućine koja život znači jutros je dao po 140. put.


- Dajem iz humanitarnih razloga, normalno. To je najdragocjenija tekućina koja još nema druge pripravke, poručuje.


Krv je darovao prvi put sa samo 17 godina i otada je redoviti davatelj.


- Kad budem zdrav, davat ću bez problema, kaže.


David je na početku. Krv daruje drugi put, a siguran je da će se vratiti.


- Tata je bio davatelj krvi i onda dugo godina nije išao. Onda sam ga ja malo nagovarao da idemo skupa. Otišli smo prije neka tri-četiri mjeseca prvi put skupa. Bilo je dobro, učinilo mi se da sam učinio nešto dobro, kaže David.


S otprilike tisuću darivatelja mjesečno, Varaždinska županija u samom je hrvatskom vrhu. Stoga nema sumnje da će, uz odgovorne i plemenite Varaždince, ova kriza sa zalihama krvi biti kratkoga vijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!