Varga i Curić imaju primjedbe na svjedočenje vještakinje

05.10.2020.

18:32

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Svjedočenjem sudske vještakinje za informatiku i telekomunikacije Renate Bradvice nastavljeno je suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću - u aferi "SMS".
Na Županijskom sudu u Osijeku svjedočenjem sudske vještakinje za informatiku i telekomunikacije Renate Bradvice nastavljeno je suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću - u aferi "SMS".

Informatičko vještačenje računala i mobitela zaplijenjenih prvooptuženom Franji Vargi vrlo je opsežno, pa je vještakinja sastavila iscrpnu prezentaciju koja je trajala nekoliko sati. Zadatak sudske vještakinje bio je utvrditi mjesto, vrijeme i način nastajanja određenih datoteka. 

➡️ Afera lažni SMS-ovi - Svađa Čička i Jelinića u Otvorenom

- Analizom izdvojenih datoteka zaključuje se da je Franjo Varga bio kreator svih spornih datoteka. I da su se iste datoteke nalazile na različitim uređajima, na različitim mjestima, izjavila je na suđenju vještakinja Renata Bradvica.

Najviše pronađenih dokumenata odnosi se na one koje je Državnom odvjetništvu predao odvjetnik Ivice Todorića. Što se, pak, tiče  komunikacije vezane uz slučaj Mamić, vidi se da su razgovori apsolutno identični, ali da su vremena čitanja drukčija na istim tim porukama. A poruke koje su predmet inkriminacije, Varga je, kaže vještakinja, slao sam sebi. Provootuženi Varga reagirao je na vještačenje. Imao je primjedbi. - Rekla je da je vještačila sve moje uređaje. Meni onda nije jasno kako niste vidjeli tu istu datoteku u 11. mjesecu koju sam ja slao Milijanu Brkiću i posredno Andreju Plenkoviću, ustvrdio je prvooptuženi Franjo Varga. 

Odvjetnik drugooptuženoga Blaža Curića pitao je vještakinju je li pronašla ikakav podatak da je njegov branjenik Vargi slao ikakve kontakt-brojeve Martine Dalić ili Andreja Plenkovića. Odgovorila je da to nije ni dobila na analizu kao izdvojene dokumente. I branitelj prvooptuženoga nezadovoljan je vještačenjem.

- Smatramo da je djelomično vještačenje zapravo napravljeno i smatramo da neke stvari možda nisu u potpunosti razjasnile detalje koji su u nalazu i mišljenju vještaka iznijete, izjavio je nakon ročišta odvjetnik Franje Varge Mario Poljak.

Suđenje se nastavlja 10. studenoga, a obrana i dalje traži saslušanje Ivice Todorića i Tomislava Karamarka te svjedočenje videovezom Zdravka Mamića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!