11:04 / 18.03.2019.

Autor: HRT

Varga i Curić izašli iz istražnog zatvora, branit će se sa slobode

Franjo Varga (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Franjo Varga (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Županijski sud u Osijeku potvrdio je optužnicu protiv Franje Varge i Blaža Curića u aferi "SMS" . Varga i Curić danas izlaze iz stražnog zatvora, te se brane sa slobode.
Suđenje bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu trebalo bi početi za "otprilike dva mjeseca", kazao je glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac nakon što je optužno vijeće potvrdilo optužnicu i ukinulo istražni zatvor protiv Varge i Curića. Obojica su izašla iz istražnog zatvora u kojem su bili šest mjeseci pa će se na suđenju braniti sa slobode.

Rožac je izjavio je da je optužnica potvrđena i da na to rješenje nije moguća žalbe te da je protiv Varge i Curića ukinut istražni zatvor zbog isteka maksimalnog roka trajanja pritvora od šest mjeseci.

Na upit novinara kada se može očekivati početak rasprave Rožac je kazao da bi se to moglo dogoditi za "otprilike dva mjeseca", nakon što rješenje o ukidanju istražnog zatvora, na koje je moguće uložiti žalbu, postane pravomoćno.

Odluke optužnog vijeća novinarima su u izjavama nakon sjednice optužnog vijeća potvrdili i zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković te Vargin odvjetnik Mario Poljak koji je kazao da će Varga i Curić iz istražnog zatvora izaći u ponedjeljak.

Varga je u pritvoru od 20. rujna, a Curić od 26. rujna prošle godine. Istražni zatvor posljednji im je put produljen 19. veljače zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su se Varginim uslugama koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i Curićev kum, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Potkraj studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem, govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također, uz Brkića i Karamarka, ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine "Borg".
Blaž Curić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Blaž Curić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!