07:12 / 29.05.2019.

Autor: I.H./HRT

Varga: "Kadrovi u zdravstvu razvodnjeni su kao loša bevanda"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / PIXSELL

O funkcionalnom spajanju bolnica su u Dobro jutro, Hrvatska govorili Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva; Siniša Varga, bivši ministar zdravstva i ravnatelj OB-a Varaždin Nenad Kudelić.
Prije gotovo dvije godine u Hrvatskoj je funkcionalno spojeno 12 bolnica. No, još nemamo konkretne podatke o postignutim rezultatima. Koliko to znači manje odjela, manje šefova, više rada. U Hrvatskoj su 63 bolnice, većina njih ne izvrši limite, a dugovi se gomilaju.

O tome su u Dobro jutro, Hrvatska govorili Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva; Siniša Varga, bivši ministar zdravstva i ravnatelj OB-a Varaždin Nenad Kudelić.

- Kujundžić: Funkcionalno spajanje bolnica, uštede bi trebale biti značajne
-
Otvoreno: 'Ne' zatvaranjima bolnica, samo funkcionalna spajanja!
- Ugovoreno funkcionalno spajanje bolnica u Karlovcu i Ogulinu
- Potpisan ugovor o spajanju vukovarske i vinkovačke bolnice
- Potpisan ugovor o spajanju šibenske i kninske bolnice 

Beroš je rekao da je bolnički sustav u RH davno razvijen i to neplanski i anarhično, zato imamo situaciju da imamo 63 bolnice i 12 791 bolnički krevet, što je previše, preskupo i neodrživo. Pojasnio je da je funkcionalno spajanje bolnica jedan od modela odgovora na te izazove, što su pokrenule prijašnje administracije.

Dodao je da je u ovom trenutku integrirano 6 parova bolnica, u njima su nastojali napraviti sve da taj sustav naprave adekvatnim.

- Zbog nedostatka kadra potrebno je integrirati bolnice jer se tako dobiva koncentracija vrhunskih kadrova, visoko sofisticirane opreme i bolesnika, a to jamči kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kazao je.

Varga kaže da je problem u odnosu državne vlasti prema lokalnoj upravi i regionalnoj samoupravi - htijenje racionalizacije sustava zdravstva se upleće se u dnevnopolitička pitanja.

Na pitanje čemu otpor lokalne politike Varga kaže da se to doživljava kao nešto što je gubitak za lokalnu upravu, a zapravo je za pacijente to dobitak - da se doktori i sestre koncentriraju, da dobijemo centre izvrsnosti, podignemo razinu kvalitete i sigurnosti pacijenata.

- Mi danas imamo situaciju da su naši kadrovi u zdravstvu, u pitanju broja bolnica, razvodnjeni kao loša bevanda, kazao je.

Kudelić kaže da treba odvojiti pojmove "spajanje" i "povezivanje", kaže da trebamo govoriti o povezivanju i medicini, a ne o politici i spajanju jer spajanje se često doživljava kao gubitak nečega i onda se tu uključuje i politika. Govorio je o povezivanju varaždinske i čakovečke bolnice, kaže da imaju različite osnivače - županije i tada se dolazi do nepremostivih razlika.

- Cilj povezivanja nije samo racionalizacija nego i dostupnost zdravstvene zaštite. Cijela priča oko povezivanja bolnica nije ukidanje odjela s ciljem da ljudi neće imati dostupnu zdravstvenu zaštitu, nego će imati dostupnu visoko sofisticiranu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, rekao je Kudelić.

Kazao je da je povezivanje i spajanje prirodan proces koji nastupa sam po sebi, a pacijenti sami uvide prednost takva grupiranja. Smatra da ne treba razgovarati o nestajanju odjela ili specijalista, iako je činjenica da će ovakav zdravstveni sustav biti teško održiv ako se nešto ne napravi.

- Ne može se visokokvalitetan zahvat raditi u svakoj ustanovi. Mi smo toga svjesni, kazao je.

Beroš kaže da je jedno gasiti bolnice, a drugo je promijeniti ih. Govorio je o angažiranju stranih konzultanata o restrukturiranju, radni moto je "promijeniti, a ne gasiti bolnice".

Dodao je da konzultanti iz mjeseca u mjesec analiziraju situaciju na terenu i upućuju na probleme koje zajedno rješavaju. Kaže da je utjecaj lokalne samouprave i politike od iznimne važnosti i s njima treba razgovarati i ukazati na određene potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!