12:54 / 15.05.2019.

Autor: D.M./P.F./Hina

Varga o dokumentaciji za SMS, odbacio prisluškivanje Božinovića

Foto: arhiva, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: arhiva, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nije želio davati izjave novinarima, no očekuje se da bi nešto mogao reći nakon ispitivanja.
Bivši policijski informatičar Franjo Varga, ranije optužen u aferi SMS, u podne je došao na ispitivanje u sjedište Uskoka u Zagrebu. Nakon ispitivanja njegov odvjetnik Mario Poljak rekao je da je njegov branjenik raščlanio dokumentaciju iz afere SMS i da pritom nikoga nije teretio te da nije bilo razgovora o mogućoj nagodbi. Također Varga je odbacio medijske napise da je prisluškivao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Varga prije i nakon gotovo trosatnog ispitivanja nije htio komentirati svoj dolazak i tijek razgovora s istražiteljima.

- 'Pokušali smo analizirati prijetnje koje su bile predmet vještačenja kako bismo vidjeli u kojoj mjeri su ti podaci bitni te kako bismo raščlaniti detalje vezane za sve te podatke, jer vještak nije upoznat sa svim detaljima. Nismo sklopili nikakvu nagodbu, već smo razgovarali isključivo o datotekama koje su bile predmet vještačenja. Detalje koje ćemo iznositi na suđenju nismo iznosili jer tek trebamo koncipirati obranu', kazao je Vargin odvjetnik Mario Poljak.

Na upit zašto je Varga nakon dosadašnjih pet ispitivanja ponovno ispitan u Uskoku, Poljak je pojasnio da je 'bilo potrebno vrijeme kako bi proučili rezultate vještačenja'. Uz to, dodao je da njegov branjenik na ispitivanju u srijedu nije nikoga teretio te da Varga 'nema nikakve veze s napisima u tjedniku Nacional'.

Tvrdnje u Nacionalu "došle od nekog drugog"

-
'Nismo vidjeli spis vezan za Nacional, niti znamo o čemu se radi. To što je objavio taj tjednik očito je došlo od nekog drugog. Jesu li ti napisi vjerodostojni, obzirom da se u njima spominje i Varga, ne mogu reći jer nismo vidjeli taj spis', ustvrdio je odvjetnik dodajući kako tijekom ispitivanja nije bilo riječi ni o presretanju elektroničke pošte o kojima je pisao taj medij.

Upitan hoće li Varga, kako je ranije najavljivao, tužiteljima 'ispričati detalje koji bi mogli uzdrmati državu', Poljak je potvrdio branjenikovu najavu pojasnivši da će o tome biti riječi nakon koncipiranja obrane'. Pritom je dodao kako Varga ni u kojem trenutku nije prisluškivao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a što je objavio Nacional.

- 'Čitav postupak je poprilično kompliciran jer određeni detalji u početku nisu dovoljno istraženi, a moj branjenik svojim šestim dolaskom u Uskok nije htio javnosti poslati neku poruku. Hoće li biti još dolazaka u Uskok, tek ćemo vidjeti, kazao je odvjetnik.

Varga je još prošlog tjedna trebao dopuniti iskaz Uskokovim istražiteljima u Osijeku, nakon što je u medijima najavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti. No, prošli ponedjeljak je, po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

U međuvremenu je Varga, prošlog utorka, ispitan pa pušten iz osječke policije koja nastavlja kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je odavao službene tajne i povrijedio tajnost postupka. Razlog novog postupka je tekst u Nacionalu u kojemu se otkriva tko su, uz bivšu suprugu Milijana Brkića, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije osumnjičeni Brkić, njegov brat Jozo, kum Blaž Curić te Varga.

Varga je u aferi SMS optužen da je izrađivao lažnu prepisku visokih dužnosnika i drugih osoba "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja" u sudskom postupku protiv Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika te u postupku predaje Ivice Todorića Hrvatskoj. Uz Vargu je optužen i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, kojega se tereti da je Vargi dostavljao telefonske kontake te ga upozorio da se nalazi pod mjerama tajnog praćenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!