Vasilić: Regije bi trebale upravljati svime osim monetarnom politikom i vojskom

09.03.2023.

16:14

Autor: I.Z./HRT/Hina

"Regije bi trebale upravljati svime osim monetarnom politikom i vojskom"

"Regije bi trebale upravljati svime osim monetarnom politikom i vojskom"

Foto: Igor Kralj/ Zeljko Hladika / PIXSELL

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić ocijenio je danas u Rijeci da je za Hrvatsku nužna regionalizacija, a regije bi trebale upravljati svime osim monetarnom politikom i vojskom.

Darijo Vasilić rekao je na konferenciji za novinstvo u povodu 33. godišnjice osnutka PGS-a da su u tom razdoblju za djelovanje te političke stranke "bile ključne regionalne politike, što podrazumijeva decentralizaciju, regionalizaciju, ali i dekoncentraciju, odnosno poticanje razvoja centara izvan Zagreba".

Ocijenio je da regionalne stranke imaju mali utjecaj na nacionalnu politiku zbog otežanog ulaska predstavnika tih stranaka u Hrvatski sabor.

Naime, izborne jedinice su tako uređene da praktično onemogućavaju dolazak do mandata zastupnika regionalnih stranaka ako ne koaliraju s većim nacionalnim strankama.

- Proteklih desetljeća nije se bitnije promijenio sustav regija te je i dalje neučinkovit, rekao je Vasilić i dodao da regije nemaju dovoljno novca za razvoj kapitalnih projekata te im je ograničena mogućnost korištenja vlastitih resursa.

Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš ocijenio je da je ta stranka 33 godine bila čimbenik političke stabilnosti između ozbiljno suprotstavljenih stranaka koje su više lijevo ili desno u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

- U mnogo slučajeva smo omogućili da Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija funkcionalno djeluju amortizirajući sukobe, a tu funkciju namjeravamo zadržati i u budućnosti, istaknuo je Ivaniš i dodao da su za tu stanku interesi regionalizma i lokalpatriotizma bili ispred svega ostalog, kao i zalaganje za socijalnu pravdu, odnosno smanjenje socijalnih razlika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!