07:18 / 28.07.2019.

Autor: T.V./M.Š./HRT/Hina

Vatreni pakao ugašen, no vatrogasci ostaju na terenu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon velike borbe s vatrenom stihijom, požar na šibenskom području pod kontrolom je vatrogasaca. Brojnim vatrogasnim snagama i vojnicima gašenje je olakšala kiša koja je pala u nedjelju ujutro.
Nakon velike borbe s vatrenom stihijom, požar na šibenskom području pod  kontrolom je vatrogasaca. Brojnim vatrogasnim snagama i vojnicima gašenje je olakšala kiša koja je pala u nedjelju ujutro. Zračne snage su povučene, a pomoć vatrogasaca iz unutrašnjosti nije potrebna, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

Evakuirani stanovnici i turisti, njih 48, u nedjelju oko 8 sati vratili su se svojim kućama.

Načelnik općine Bilice Josip Čaleta kaže kako je noć sa subote na nedjelju bila paklena, vatra je došla do kuća koje su obranjene iznimnim trudom vatrogasaca, ali i svih ostalih koji su sudjelovali u gašenju ovog požara.

Požarište je tijekom nedjelje obišao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U tijeku je i policijski očevid.

- Možemo zaključiti da sustav funkcionira vrlo dobro, rekao je Božinović. Ovaj veliki požar je uspješno riješen i prije kiše, dodao je. Ističe da su sve službe koje rade na intervencijama ovakvog tipa pokazale visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. Prometnice su bile nužno blokirane, rekao je i podsjetio da su prije, kada nije bilo ovakvog stupnja koordinacije, prometnice bile zatvarane satima te su se stvarale velike gužve.

Spomenuvši sve snage koje su sudjelovale u gašenju požara, naglasio je da cijelo vrijeme požara nisu bile ugrožene nikakve vitalne funkcije. Svim gasiteljima zahvalio je i čestitao.

Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske rekao je da je policija sudjelovala u evakuaciji stanovništva te da je jutros počela kriminalistička istraga uzroka požara. Istaknuo je da je ljudski faktor kod požara na otvorenim prostorima itekako prisutan. Većim dijelom je nepažnja, ali uvijek postoji mogućnost namjernog zapaljenja požara, rekao je.


Županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić pojašnjava da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca. "Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi", rekao je Dukić.

Brda oko Šibenika u plamenu - evakuirani Lugovići i Dulibići

Hrvatska vojska se povukla

Nakon smirivanja nevremena kanaderi su se vratili u matičnu bazu u Zemuniku, gdje je već ranije sletio aitractor AT-802 koji je također bio angažiran na najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj.

Kopnene snage Hrvatske vojske također su povučene s požarišta i vraćaju se u matične vojarne, a kroz dva dana djelovanja ukupno su bila angažirana 102 pripadnika iz vojarni u Benkovcu, Kninu i Sinju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!