12:44 / 04.08.2019.

Autor: A.M./T.D./HRT

Vatrogasci: Ako nisi svjestan rizika, onda si lud

-

-

Foto: - / -

Ovih dana vatrogasci su naši junaci duž cijele obale, kako to biva svakog ljeta. Iznimno težak posao na otocima je nešto kompliciraniji nego na kopnu.
"Dobrovoljno" u imenu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sali znači znatno više nego inače. Jedva dvadesetak ljudi brani naš najdulji otok, tih pedesetak kilometara, i još tri otoka koji spadaju pod njihovu nadležnost, od Kornata do Molata.

Ovih dana vatrogasci su naši junaci duž cijele obale, kako to biva svakog ljeta. Iznimno težak posao na otocima je nešto kompliciraniji nego na kopnu, osobito kad jedno dobrovoljno društvo pokriva 134 četvornih kilometara prostora.

- Na Dugom otoku imamo DVD Sali, čija je postaja smještena u Salima i preko sezone dobivamo od države ispomoć u Božavi, gdje se organizira sezonska intervencijska vatrogasna postrojba s kontinenta, koju vodi državna vatrogasna intervencijska postrojba iz Zadra i oni nam pružaju pomoć zato što sami nismo u stanju pokriti kompletno čitavu općinu u zakonskom roku, ističe Jurica Ušalj, zapovjednik Vatrogasne postrojbe DVD-a Sali.

Ušalj ističe kako izvan područja Dugog otoka, unutar općine Sali, izlaze na teren i snalaze se kako god znaju. Nemaju vlastiti vatrogasni brod, već surađuju s kapetanijom, policijom i privatnim brodicama da se prebace na ove otoke koji su u njihovu sastavu i na području. 

U slučaju neke intervencije u lukama i marinama, ako se brod negdje u kanalu zapali izvan područja, djeluje postrojba iz Zadra koja ima svoj brod, ali njoj treba više vremena da dođe nego što bi njima trebalo da imaju svoj brod.

- Rad vatrogasaca kroz cijelu godinu je dobrovoljni. Intervencije se odrađuju profesionalno i za to imamo pravo na naknadu. Tu naknadu naši članovi ne uzimaju iz razloga što iz te naknade koju skupimo u društvu kupujemo opremu, kupujemo vozila, objašnjava Ušalj.

Imamo jako dobru suradnju s Parkom prirode Telašćica, u sklopu kojeg radi dosta naših članova, tako da kad dobiju poziv za intervenciju, oni izlaze.

Ušalj objašnjava da oni izlaze s opremom i vozilima od parka prirode i ravnopravno rade s njima kao da su to vozila i oprema DVD-a.

Luka Kovačić, vozač DVD-a Kustošija, istaknuo je da je izvođenje vježbi vrlo važno. Radili su vježbu rezanja krova, za tehničke intervencije, krov se mora rezati da bi se moglo čovjeka izvući.

Tog dana na otoku je bila otežana opskrba vodom, ali vježba je svejedno izvedena kako je bilo planirano:

- Morali smo gasiti pjenom radi širenja benzina i drugih stvari. Nalijemo kompletno pjenom, oslobodimo kisik i možemo biti sigurni da neće ponovo planuti, objašnjava Jure Beneti, vozač u DVD-u Sali.

Ozbiljan i opasan posao poput ovog veže ljude na osobit način:

- Ako treba nekome lijevati deku, izlit će se deka, ako treba pomoći izvaditi krumpire, izvadit ćemo krumpire. Naravno, rad s djecom i preventiva, naglašava Davor Kovačić iz DVD-a Kustošija.

Ušalj ističe kako moraš voljeti i biti vatrogasac u srcu i živjeti za to jer nekad im je vatrogastvo ispred obitelji, ispred svega.

- To se vidi u činjenici kad se ustaješ u tri sata u noći, od stola, s mise. To mora biti u tebi. Biti vatrogasac je više od neke službe, naglašava Jurica Ušalj.

Vatrogasci ističu da se kao dobrovoljni vatrogasac izlažeš riziku kojeg nisi svjestan. Ako nisi svjestan, onda si lud, kažu vatrogasci.

- Nema tih novaca koji mogu nadoknaditi zadovoljstvo da si nekome pomogao ili da si se vratio kući poslije toga, ističe Ušalj.

Zbog svega toga, kapa dolje ljudima koji bdiju nad sigurnošću i ljepotom Dugog otoka, Lavdare, Zverinca i Krknate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!