10:59 / 16.08.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Vatrogasci gasili više požara u priobalju i na kontinentu

Vatrogasci

Vatrogasci

Foto: HTV / HRT

Vatrogasci su u posljednja 24 sata gasili više požara, kanaderi i 59 vatrogasaca gasili su požar u općini Promina u šibenskom zaleđu, a u splitskom zaleđu u Donjem Biteliću s vatrom se borilo 47 vatrogasaca, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

U Hrvatskoj je jučer gorjelo u više županija, a u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji vatrogasci su jučer neprekidno radili na gašenju požara, navodi HVZ u dnevnom izvješću o protupožarnim aktivnostima.

Veći požari u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije


U Splitsko-dalmatinskoj županiji vatrogasci su gasili tri veća požara, uglavnom u zaleđu. U mjestu Donji Bitelić, zaseok Jukići, požar je zahvatio travu, nisko raslinje i borovu šumu, a zahvatio je 50 hektara površine. U gašenju je sudjelovalo 47 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila, a gašen je i iz zraka sa dva kanadera i dva Air Tractora te jednim helikopterom.

U požaru je izgorio krov stare kamene kuće, dva stara napuštena vozila i jedna kamp kućica, ističu iz HVZ-a.

Tijekom noći na dežurstvu i saniranju rubnih dijelova požarišta bilo je angažirano 20 vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila, a danas tijekom jutra napravit će se zamjena snaga na terenu.

Jučer je gorjelo i skladište u Strožancu pokraj golf terena. Požar je zahvatio krov objekta, a izgorio je i jedan manji motocikl i strojevi. Vatrogasci su lokalizirali požar na otvorenom prostoru kod Omiša koji je buknuo još 10. kolovoza.

Na šibensko-kninskom području gorjelo je na više mjesta, a najveći broj vatrogasnih snaga angažiran je u gašenju požara u općini Promina, koji je zahvatio 190 hektara trave, niskog raslinja i hrastove šume.

U gašenju požara sudjelovalo je 59 vatrogasca sa 19 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i Knin, DIP Šibenik, DVD-i Promina, Knin, Drniš, Ervenik, Biskupija, Sveti Juraj Kistanje i Ružić te tri zrakoplova kanader i tri Air Tractora, navode u izvješću.

Dodaju da je na požarištu tijekom noći dežuralo 12 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. U Zadarskoj županiji uspješno su ugasili tri požara, gorjelo je u naselju Drage kraj Pakoštana, na otoku Lavdara te u Zemuniku Donjem.

U Osijeku gorjelo smeće, vatrogasac se nagutao dima

Osječki vatrogasci jučer su oko 14 sati zaprimili dojavu o požaru otvorenog prostora na Bijelom Brdu. Gorjelo je smeće u čijem je gašenju sudjelovalo osam vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz DVD-a Dalj i Bijelo Brdo.

Tijekom intervencije jedan vatrogasac DVD-a Bijelo Brdo se nagutao dima te ga je zbrinula Hitna medicinska pomoć, ističu iz HVZ-a.

Također su dva kanadera jučer bila angažirana na požarima u Širokom Brijegu i Općini Čapljina na području Bosne i Hercegovine.

Kanaderi zajedno s dva djelatnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split bili su angažirani od 7 sati ujutro do 10 sati i 12 minuta, kada su sletjeli u zračnu luku Split. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!