Vatrogasci: I blagdanske dekoracije mogu izazvati požar

02.12.2022.

10:59

Autor: Hina/HRT/R.S.

Božićna dekoracija

Božićna dekoracija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tijekom adventskog razdoblja povećava se opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija i neodgovornog odlaganja pepela, upozorili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice te uputili nekoliko savjeta za prevenciju požara.

Suha božićna drvca i razne plastične dekoracije lako gore stoga građanima savjetuju da ne ostavljaju upaljene svijeće bez nadzora, ne koriste neispravnu božićnu rasvjetu i ne pale prskalice na božićnom drvcu.


Razdoblje Adventa poklapa se sa sezonom grijanja, a do požara može doći i zbog neodgovornog ponašanja kod odlaganja pepela. Naime, žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja.


Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara. Iz HVZ-a u priopćenju podsjećaju i kako u slučaju požara treba nazvati broj 193 ili Centar 112.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!