Vatrogasci i policija spasili trojicu unesrećenih stranih državljana

07.08.2023.

15:47

Autor: HRT/IMS

Spašavanje unesrećenih stranih državljana

Spašavanje unesrećenih stranih državljana

Foto: JVP Zaprešić / HRT

U subotu oko 5:30 sati ujutro, zaprešićka policija zaprimila je dojavu kako nekoliko osoba u Drenju Brdovečkom doziva pomoć. Osobe su bile okružene naglo rastućim vodostajem Save te su policijski službenici odmah započeli akciju spašavanja. U suradnji s vatrogascima osobe su spašene te im je pružena prva pomoć.

Dolaskom u Drenje Brdovečko policijski službenici su se uputili do kraja makadamskog puta u Sportskoj ulici, a koji se nalazi oko 200 metara od posljednje naseljene kuće u naselju, prekinut nabujalom rijekom Savom te su na udaljenosti od oko 100 metara čuli nekoliko osoba koje su dozivale pomoć.

U močvarnom raslinju razina vode je naglo rasla zbog izlijevanja rijeke iz korita te su policijski službenici ušli u nabujalu rijeku kako bi utvrdili na kojem se mjestu nalaze osobe kojima je potrebna pomoć. Vodeći se glasovima dozivanja u pomoć, locirali su da se osobe nalaze s druge strane raslinja. Bile su okružene naglo rastućim vodostajem Save te su policijski službenici odmah započeli akciju spašavanja.

- Riječ je o području na kojem se nalazi velika šikara, razina vode bila je visoka i jedini način da odredimo gdje se osobe nalaze bilo je uspostavljanje glasovnog kontakta, što smo i uspjeli napraviti i na taj smo se način vodili prema lokaciji na kojoj se osobe nalaze, rekao je policajac Dino.

Policajci plivali u hladnoj i nabujaloj Savi


Razina vode u tom je trenutku bila između dva i tri metra te su policajci iz Zaprešića prvo pokušali plivati pridržavajući se za grane i probiti se s desne strane do mjesta s kojeg su čuli glasove, ali zbog propadanja u močvarno tlo i podvodnog granja, nisu uspjeli pronaći siguran oslonac te su se vratili na početnu točku i krenuli s lijeve strane. Močvarno tlo koje je propadalo i podvodne grane opet su im onemogućili pronalazak sigurnog oslonca kako bi došli do osoba kojima je trebala pomoć.

Nakon što su bili primorani vratiti se na početak, udružili su snage s članom vatrogasne postrojbe DVD Brdovec, uzeli čamac i potrebnu opremu za spašavanje te se probili kroz raslinje i uočili tri muške osobe, okružene naglo rastućim vodostajem, koje su se pridržavale za obližnje grane. Zajedno s vatrogascem, veslajući su se probili kroz nepristupačan teren do tri mlađa muškarca izvukli ih iz vode i smjestili u čamac na sigurno.

Unesrećeni su tražitelji međunarodne zaštite u RH


- Njihovo je stanje bilo euforično kada su vidjeli da im se približavamo, vjerujem da su u nama vidjeli zadnju slamku spasa iz nabujale vode. Zahvalan sam što se sve tako završilo i što smo svi zajedno iz ove situacije izašli neozlijeđeni, naveo je policijski službenik Marijan iz Policijske postaje Zaprešić.

S obzirom na to da su trojica muškaraca, ujedno tražitelji međunarodne zaštite u RH, pokazivali znakove pothlađenosti, nakon uspješnog dolaska do mjesta gdje su se nalazile ostale službe spašavanja, medicinski su zbrinuti u domu zdravlja te je utvrđeno da nisu ozlijeđeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!