18:48 / 04.09.2019.

Autor: Melita Homa/P.F./HRT

Vatrogasci nemaju za liječnički pregled i registraciju vozila

-

-

Foto: - / -

Vjerovali ili ne, i to je Hrvatska! Vatrogasci DVD-a Batina imaju neregistrirano vozilo i s njim ne mogu na intervenciju, kao niti neki vatrogasci bez liječničkog pregleda jer nemaju novca.
Donosimo priču koja bi mogla u rubriku - Vjerovali ili ne! Nezamjenjiva je uloga dobrovoljnih vatrogasnih društava, posebice u mjestima koja su udaljenija od javnih vatrogasnih postrojbi. Naravno, ako za rad imaju svu potrebnu opremu. A baš je to glavni problem DVD-a u baranjskoj Batini.

Najveći je problem što od kraja srpnja imaju neregistrirano vatrogasno vozilo, pa na vatrogasnu intervenciju mogu ili pješice, ili na biciklima jer nemaju novca. Jednako tako, novca nemaju ni za obvezne liječničke preglede dobrovoljnih vatrogasaca.

Na računu DVD-a Batina još je samo 700 kuna. Nedovoljno za redovite liječničke preglede sedmorice vatrogasaca, ali i za popravak i registraciju vatrogasnog vozila. I dok im se obnavlja vatrogasni dom, duguju za račune i gorivo. Ako izbije požar, strahuju, neće moći pomoći.   - U tom slučaju možemo jedino uzeti naprtnjače i otići pješice na požarište i ugasiti jer s obzirom da je vozilo tehnički neispravno i ne smijemo takvi izaći na požar, objasnio je zapovjednik DVD-a Batina Zvonko Rajčević.

U općini Draž čiji su dio, do kraja srpnja, zbog vozila, bili su jedina sposobna operativna vatrogasna jedinica. Prva je profesionalna vatrogasna postrojba tek u Belom Manastiru. Predaleko da bi se pravovremeno ugasio požar. Za ovu pat poziciju predsjednik DVD-a Batina Đuro Molnar krivi načelnika općine. Za normalno funkcioniranje ovoga DVD-a, trebalo bi, ističu, 70.000 kuna godišnje. A općina zakonski izdvaja do 150.000 kuna za ukupno šest dobrovoljnih vatrogasnih društava. Trebalo bi zamijeniti i donirano englesko vozilo, staro 32 godine.

- To vozilo po informaciji načelnika dotrajalo, zato nisu sredstva dostavljena. Inače Općina Draž je registraciju vozila rješavala načinom da se ispisala narudžbenica i s njom se išlo na tehnički pregled. Zašto to tako nije odrađeno, pojma nemam, rekao je zamjenik načelnika općine Draž Šandor Šipoš.

Jedno od rješenja bio bi osnutak profesionalne vatrogasne jedinice. No kada, ne zna se. I dok odgovora na pitanje do kada će trajati ovakva situacija nema, mještani Batine i okolnih sela mogu se jedino nadati da požara neće biti jer teško bi dobrovoljni vatrogasci uspjeli ugasiti požar bez vatrogasnog vozila, a bez obavljenog liječničkog pregleda ne smiju ni izlaziti na intervenciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!