13:19 / 04.05.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Vatrogasci obilježili svoj dan

-

-

Foto: - / -

Svi zainteresirani mogli su se okušati u "gašenju" pravim vatrogasnim šmrkom, ući u vatrogasni kamion ili se upoznati sa psima za spašavanje.
U povodu obilježavanja blagdana sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, Hrvatska vatrogasna zajednica održala je u Mariji Bistrici svečanu sjednicu, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom se prigodom prisjetio svih koji su sebe ugradili u taj sustav koji u Hrvatskoj postoji oko 150 godina te ustvrdio da je to jedan od brandova po kojemu smo poznati i izvan naših granica.

-
Zadaća Vlade je da pomaže u unaprjeđivanja tog sustava, a aktivnosti i razgovori oko toga počeli nakon velikih požara 2017. - rekao je ministar Božinović. Odlučili su, kazao je, sve žurne službe povezati u koordinaciju da bi ih se moglo koristiti na najdjelotvorniji način u slučaju velikih katastrofa.

- Vatrogasci kao najjača, najbrojnija organizacija u svemu tome imaju posebno mjesto - istaknuo je resorni ministar najavljujući kako će se, zakonskim izmjenama, omogućiti od početka iduće godine da konačno vatrogasci upravljaju vatrogastvom.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader kazao je kako 60 tisuća operativnih vatrogasaca predstavlja snagu, ali i sigurnost za građane. Zadovoljan je, kaže i jer je nakon 100 godina Hrvatska vatrogasna zajednica postala nadležna za vatrogastvo.

- Moram reći da su pregovori trajali godinu dana s ministrom, a kod njega smo naišli na razumijevanje i u ovoj prijelaznoj godini donijet će se novi Zakon o vatrogastvu kako bi iduće godine HVZ postala središnji državni ured za vatrogastvo - izjavio je Sanader.

Hrvatski vatrogasci su, kazao je, spremni i za požarnu sezonu koja je pred nama, a zahvalio je i svim institucijama koje im pružaju pomoć i suradnju.

Svečanost vatrogasaca bila je i prigoda za dodjelu priznanja za Najpothvat u vatrogastvu za 2018. godinu. Tako su brončanu plaketu dobili vatrogasci iz DVD-ova Kerestinec, Strmec, Sveta Nedelja i Rakitje, srebrnu plaketu vatrogasci JVP-a Grada Rijeke, a zlatnu vatrogsci dobrovoljnog vatrogasnog društva Rogoznica i Javne vatrogasna postrojba Grada Šibenika za sudjelovanje u spašavanju turskog broda Haksa.U povodu Dana vatrogastva, u Zagrebu je održana edukativna akcija "Pomozi i ti, nazovi 193". Vatrogasci javne postrojbe Zagreb tom prigodom izveli su pokaznu vježbu, a za sve posjetitelje pripremljene su brojne radionice.

Na središnjem zagrebačkom trgu vatrogasci su pripremili cijeli niz aktivnosti, koje su najatraktivnije najmlađima. Djeca su i sama mogla isprobati dio opreme.

Svi zainteresirani mogli su se okušati u "gašenju" pravim vatrogasnim šmrkom, ući u vatrogasni kamion ili se upoznati sa psima za spašavanje.

Ovu manifestaciju nije propustila ni 70-godišnja Katica Valečić, koja je u vatrogastvu aktivna već punih 50 godina.

- Sve sam radila kao i muški. Visine, s kukačama, premoštenja, sve sve. Nisam patila od visina. Ali, našla sam se u vatrogastvu jer to je stvarno jedan humanitaran rad - kaže.

Zagrebački vatrogasci predstavili su samo dio svoje opreme, koja se redovito obnavlja i u dobrom je stanju.

Vatrogascima je čestitala njihov dan i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!