Vatrogasci odradili 1121 intervencija u sanaciji posljedica nevremena

17.05.2023.

Zadnja izmjena 14:15

Autor: HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

U razdoblju od 14. do 17. svibnja zabilježeno je ukupno 1.121 različitih vatrogasnih intervencija u kojima je ukupno angažirano (kumulativni zbroj) 2.872 vatrogasca sa 1.043 vatrogasnih vozila.

Zbog situacije na području Karlovačke županije gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaje Kupe i Korane, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga. Upućeno je 15 vatrogasaca sa 5 vozila iz Bjelovarsko-bilogorske županije, 16 vatrogasaca sa 4 vozila iz Zagrebačke županije te 26 vatrogasaca sa 6 vozila iz Grada Zagreba.

Na području Karlovačke županije kumulativno je angažirano 469 vatrogasaca sa 164 vatrogasnih vozila, a zabilježeno je 116 tehničkih intervencija.

Na području Hrvatske Kostajnice gdje je proglašeno izvaredno stanje, i dalje vatrogasci rade na ispumpavanju, a na terenu je 50 vatrogasaca sa 23 pumpe, iz 3 javne vatrogasne postrojbe te 5 DVD-a s područja H. Kostajnice i županije.

 

Na području Zadarske županije intervencije se odnose na ispumpavanje vode iz objekata, vozila te saniranje odrona na prometnici. Najviše intervencija zabilježeno je na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke, Turanj i Pag.

I ostatak Hrvatske bori se s poplavama:

· Zadarska županija: angažirano je do sada 179 vatrogasaca sa 94 vozila. Na području Obrovca je trenutno na terenu 20 vatrogasaca sa 7 vozila koji rade na ismpumpavanju vode i saniranju odrona na prometnici. Na području Gračaca na terenu su JVP i DVD Gračac, a ostale su snage otpuštene.

· Šibensko-kninska županija: 99 vatrogasaca sa 45 vatrogasnih vozila

· Splitsko-dalmatinska županija: angažirano 109 vatrogasaca sa 36 vozila

· Požeško-slavonska županija: 142 vatrogasca s 49 vozila

· Osječko-baranjska županija: 53 vatrogasca sa 18 vatrogasnih vozila

· Brodsko-posavska županija: 12 vatrogasaca sa 6 vozila

· Međimurska županija županija: 190 vatrogasaca sa 85 vozila

· Bjelovarsko-bilogorska županija: 99 vatrogasaca sa 32 vozila

· Virovitičko-podravska županija: 72 vatrogasca sa 24 vozila

· Varaždinska županija županija: zabilježeno 249 tehničkih intervencija

· Koprivničko-križevačka županija: 84 vatrogasca sa 44 vatrogasna vozila

· Krapinsko-zagorska županija: 90 vatrogasaca sa 59 vozila

· Zagrebačka županija: 456 vatrogasaca sa 153 vozila

· Grad Zagreb: 135 vatrogasaca sa 43 vozila.

Sanacija jakog vjetra


U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 50 tehničkih intervencija uklanjanja stabala, uklanjanja lima i stupa za prijenos električne energije, ispomoć oko prijevoza pacijenata, čišćenje prometnica, uzrokovanih jakim i olujnim vjetrom. U saniranju posljedica angažirano je ukupno 117 vatrogasaca s 40 vozila iz JVP-a Rijeka i Opatija te DVD-a Bribir, Halubijan, Jelenje, Njivice i Kostrena. Najveći dio intervencija odrađen je na području grada Rijeke te Omišlja.

U Istarskoj županiji zabilježeno je 10 tehničkih intervencija uklanjanja stabala, limova, prozora te oštećenog prozora uzrokovanih jakim i olujnim vjetrom. U saniranju posljedica sudjelovalo je 25 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP-a Umag, Buzet, Labin i Pula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!