10:32 / 29.10.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Vatrogasci pozvali na oprez pri paljenju svijeća

Vatrogasci pozvali na oprez pri paljenju svijeća

Vatrogasci pozvali na oprez pri paljenju svijeća

Foto: Bruno Fantulin / PIXSELL

Hrvatska vatrogasna zajednica u petak je u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana pozvala građane na oprez s paljenjem svijeća zbog mogućeg nastanka požara jer se velika količina upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima može lako zapaliti.

- I ove će godine velik broj hrvatskih građana obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan tradicionalnim odlaskom na groblje, postavljanjem cvijeća na grobove i paljenjem svijeća. Na taj način se sjećamo naših najmilijih koji više nisu s nama. U ovakvim trenucima potrebno je pozvati građane na oprez zbog mogućeg nastanka požara jer se velika količina upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima može lako zapaliti, istaknula je u priopćenju Hrvatska vatrogasna zajednica.


Vatrogasci stoga savjetuju građane da ne pale svijeće i šibice u blizini suhe trave i da svijeće koje još gore i šibice ne bacaju u travu ili smeće.


Također, da ne uklanjaju ugašene svijeće dok se ne ohlade, da stare lampione i ostali otpad odlože na za to predviđena mjesta, a ako pale voštane svijeće i lampione u kućama, da ih ne ostavljaju bez nadzora.


Vatrogasci građane također savjetuju da prije izlaska iz kuće ili odlasku na spavanje ugase svijeće, da ne stavljaju upaljene svijeće i lampione na prozore kako ne bi došlo do požara zavjesa i namještaja.


Ako primijetite požar na groblju ili na objektima, odmah zovite vatrogasce na broj 193 - poručila je građanima Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!