11:51 / 02.11.2020.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT

Vatrogasci prikupljaju novac za djecu s najtežim oštećenjima

-

-

Foto: - / -

Sredstva se prikupljaju internetskom aukcijom predmeta, a akcija će završiti u prosincu humanitarnom utrkom.
Osim što spašavaju živote i imovinu u požarima, zagrebački vatrogasci uključili su se i u humanitarnu akciju za pomoć Udruzi "Kolibrići" koja okuplja stotinjak djece s najtežim oštećenjima i čiji život često ovisi o medicinskim uređajima. Sredstva se prikupljaju internetskom aukcijom predmeta, a akcija će završiti u prosincu humanitarnom utrkom.

Dvogodišnji Luka boluje od Haddadova sindroma.

- Ovisan je o respiratoru, a koristi još pulsni oksimetar, aspirator i ima kanilu s pomoću koje se ventilira. Znači, on kada zaspi, potpuno prestane disati, rekla je majka Anja Uzelac i predsjednica Udruge "Kolibrići".

Takvu diijagnozu ima samo 300-tinjak ljudi na svijetu. Iako se razvija kao i svako drugo dijete, Lukina je bolest neizlječiva.

- Sva naša djeca su vitalno ugrožena, sva naša djeca koriste neku vrstu pomagala kako bi živjela, dodala je Uzelac.

Vatrogasci posljednje tri godine trče za Kolibriće, među njima je i Goran, i sam otac djeteta s teškim dijagnozama.

- Ima desetak dijagnoza. Najteža je ta lizencefalija, epilepsija, cerebralna paraliza i sve što se nadovezuje još na to, rekao je Goran Hajdinjak, vatrogasac JVP-a Grada Zagreba.

Dobro zna koliko su im pomagala potrebna, a mnoga nisu na listi HZZO-a ili država samo djelomično pokriva troškove kupnje.

- Tako je svim roditeljima, ne pitaju koliko košta jer znaju da im to treba, da je to neophodno za djetetov život, dodao je Hajdinjak.

A kako bi im se pomoglo, počela je otvorena aukcija "Vatrogasci Zagreb - za Udrugu Kolibrići" - nudi se i prodaje sve što se može i što vrijedi, a sva će sredstva biti usmjerena za kupnju pomagala za troje djece - ortopedskog stolca, stajalice za nepokretnu djecu i pomagala za iskašljavanje - vrijednih oko 100.000 kuna.

- Prošle godine smo skupili više od 45.000 kuna za Kolibriće, pa se nadamo da ćemo ove godine ipak skupiti malo više, rekla je Anamarija Brković, suorganizatorica humanitarne akcije.

Njihova je misija borba za život, borba za lijek,  pronaći način kako poboljšati život svoje djece. U akciju se do sada uključilo više od 1000 ljudi, a prikupljeno je oko 11.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!