I dalje aktivan požar u Podinarju, ozlijeđen vatrogasac

13.08.2022.

Zadnja izmjena 10:13

Autor: HTV/IMS

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Požar kod naselja Polača u Podinarju i dalje je aktivan, a prilikom gašenja jedan je vatrogasac zadobio ozljedu glave, izvijestila je u subotu Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Na intervenciji gašenja požara tijekom jučerašnjeg dana angažirano je ukupno 57 vatrogasaca sa 23 vatrogasna vozila iz IVP-a Šibenik, IVP-a Split, JVP-a Knin te izvanredna dislokacija iz Karlovačke županije. Uz zemaljske snage, požar je gasio i jedan Canadair CL-415.

Tijekom noći na požarištu su angažirani vatrogasci iz IVP-a Šibenik, IVP-a Split i JVP-a Knin s ukupno 13 vatrogasaca i 6 vatrogasnih vozila. Prilikom gašenja požara jedan vatrogasac zadobio je ozljedu glave te je zbrinut od strane HMP. Ozlijeđeni vatrogasac je pripadnik DVD-a iz Karlovačke županije – izvanredne dislokacije.

Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Šibenik zaprimio je jučer u 14:57 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod Đevrska i Varivoda. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na 1,5 ha.

U gašenju požara sudjelovala su 23 vatrogasca s 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Vodice, DVD-a Skradin, Sv. Juraj Kistanje, Vodice, Ervenik, Skradin i Dubravice. Protupožarni zrakoplov air tractor koji je bio u povratku s drugog požarišta, bacio je vodu i na ovo požarište. Požar je ugašen u 18:32.

 

Gašenje požara na području Majkova otežava jaki vjetar

Na intervenciji gašenja požara na području Majkova, brdo Napravić, sudjelovalo je ukupno 96 vatrogasaca sa 24 vatrogasna vozila iz IVP Dubrovnik, JVP-a: Konavle, Dubrovačko Primorje, Dubrovački vatrogasci i DVD-a: Ston, Putnikovići, Ponikve, Kuna, Slano i Majkovi. Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila četiri protupožarna zrakoplova (tri Canadair-a i jedan Air Tractor).

Požar je i dalje aktivan, a u jutarnjim satima zatraženo je angažiranje dva protupožarna zrakoplova Canadaira CL-415.

 

Vatrogasci se cijelu noć borili s požarom u Slanom

Zbog jakog vjetra i dalje gori na brdu Napravić u Dubrovačkom primorju. Noćas se požar proširio prema mjestu Slano i zaprijetio kućama, ali je pred jutro stavljen pod nadzor. Na terenu je stotinjak vatrogasaca s 24 vozila, a jutros su im pomagala dva kanadera. Vatrogasni zapovjednik kaže da nijedna kuća nije bila izravno ugrožena - zahvaljujući naporu vatrogasaca. Tijekom dana sanirat će se područja koja su bila zahvaćena vatrom.

O situaciji za HTV govori županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović:

- Dobra je situacija sada. Sinoć od 11 do 6 stvarno je bilo pakleno. Požar smo zaustavili. Niti jedna kuća nije stradala. Nismo dozvolili ni da blizu dođe. Taj dio smo sanirali. Imamo ovaj dio na vrhu, koji nam stvara probleme jer je na velikoj visini. Dio smo sanirali. U konačnici tu možemo imati problem.

Aktivan je požar i na granici s Crnom Gorom u Konavlima.

- Ni tamo nije bilo kiše. Požar dolazi polako, visoko jako, sanirali smo niže dijelove, kuće nisu ugrožene i ja se nadam da nećemo imati problema, rekao je Simović.


Požar u Parku prirode Kopački rit ugašen

ŽVOC Osijek zaprimio je jučer u 14:32 sati dojavu o požaru na području Parka prirode Kopački rit. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i mješovita šuma bjelogorica na trenutno procijenjenoj površini između 7 i 10 ha.

Prema trenutno dostupnim podacima iz UVI aplikacije, na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 82 vatrogasca sa 25 vatrogasnih vozila sa područja županije. Tijekom jutra se očekivao angažman jednog protupožarnog zrakoplova, međutim situacija na terenu je povoljnija te se odustalo od istoga. Požar je ugašen u 06:46 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!