Vatrogasci slave dan svog zaštitnika - svetog Florijana

04.05.2023.

Zadnja izmjena 17:12

Autor: HRT/IMS/J.L.

Premijer primio predstavnike vatrogasaca

Premijer primio predstavnike vatrogasaca

Foto: Vlada / RH

Dan je hrvatskog vatrogastva i blagdan sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca. Tim su povodom predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba položili vijence uz spomenik Gjure Deželića - osnivača hrvatskog vatrogastva. Primio ih je i premijer Andrej Plenković.

Dan sv. Florijana

Dan sv. Florijana

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

- Želim izraziti čestitke i zahvaliti svim vatrogaskinjama i vatrogascima na poslu i djelatnosti koju s ponosom rade kao hrvatski vatrogasci. Hrvatsko vatrogastvo je treći stupanj domovinske sigurnosti, uz hrvatsku vojsku i policiju. Vidjeli smo da vatrogasci sudjeluju ne samo u gašenju požara, nego i u poplavama, u potresima, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Premijer Andrej Plenković primio je popodne u Banskim dvorima predstavnike Hrvatske vatrogasne zajednice i čestitao svim hrvatskim vatrogascima Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana, zahvalivši im na njihovom zahtjevnom, odgovornom i važnom poslu.

Predstavnici vatrogasne zajednice, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, izrazili su zadovoljstvo što su u proteklim godinama kroz kvalitetan dijalog učinjeni iskoraci za vatrogastvo te je uspostavljen novi institucionalni i zakonski okvir, priopćeno je iz Vlade.

U tom smislu Plenković je podsjetio da je donesen novi Zakon o vatrogastvu, a Hrvatska vatrogasna zajednica podignuta je na razinu središnjega državnog ureda kako bismo imali cjelovito uređen sustav koji je koordiniran i kvalitetno funkcionira.

Poručio je kako će Vlada nastaviti povećavati materijalna prava vatrogasaca te ulagati u nabavu novih vozila i opreme.

Nakon obavljenih konzultacija s predstavnicima sindikata, od 1. svibnja je u primjeni Pravilnik kojim su propisana radna mjesta državne, županijske, gradske odnosno općinske razine, kao i radna mjesta operativnih i neoperativnih vatrogasaca te odgovarajući koeficijenti složenosti za izračun plaća.

Cilj je cjelovito urediti i ujednačiti sva radna mjesta i koeficijente složenosti poslova u obavljanju vatrogasne djelatnosti.

Na sastanku se razgovaralo i o pripremama za protupožarnu sezonu. Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković izvijestio je da je vatrogastvo sposobno prevenirati požare, ali i jedinstveno, brzo i učinkovito reagirati kada se požari dogode.

I vatrogasce muče male plaće. Sindikati su najavljivali prosvjede, no za sada ih neće biti jer su ovih dana potpisani koeficijenti, a očekuju se i dodaci na plaće.  Ako se to ne dogodi do kraja tjedna, sljedeći tjedan slijede nove akcije sindikata, rekao je prije primanja kod premijera predsjednik Udruge Sinidikata profesionalnih vatrogasaca Željko Blažinović.

Rekao je da je opremljenost vatrogasaca relativno zadovoljavajuća, iako manje postrojbe imaju više problema. Protupožarna sezona je na pragu to će se morati uskoro riješiti, poručio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!