Vatrogasci splitskoj Neonatologiji darovali vrijedan uređaj

08.02.2022.

15:37

Autor: V.K./HRT/Hina

Vatrogasci donirali za novorođenčad

Vatrogasci donirali za novorođenčad

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Uređaj za isporuku dušičnog oksida, vrijedan gotovo 260 tisuća kuna, darovali su u utorak splitskoj Neonatologiji pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Splita.

Pročelnica Zavoda za neonatologiju splitskoga KBC-a dr. Mirjana Bucat rekla je kako taj uređaj liječi velik problem u novorođenčadi - plućnu hipertenziju, koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima, a neliječena može dovesti do smrti. Rekla je da su im se javili vatrogasci i pitali ih što im treba jer namjeravaju organizirati humanitarnu akciju.

- Mislila sam da će to biti neki manji iznos. Ni u snu nisam očekivala ovo. Nabrojila sam što nam sve treba, oni su odabrali uređaj za isporuku dušičnog oksida i ja nemam riječi zahvale za ovo. Ovaj uređaj ima naša Jedinica intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju, pa smo ga posuđivali od njih, rekla je Bucat i dodala da na godinu imaju pet do sedam slučajeva novorođenčadi s plućnom hipertenzijom.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita Mario Mikas rekao je kako su tu akciju osmislili vatrogasci, koji već sada za ljeto pripremaju novu humanitarnu akciju u kojoj će za splitsku bolnicu kupiti uređaj koji im nedostaje. Istaknuo je da vatrogasci pomažu gdje god mogu, a želja im je da takve humanitarne akcije postanu tradicionalne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!