Vatrogasci spremni za protupožarnu sezonu - 20 novih kamera

19.06.2023.

14:12

Autor: Hina/D.M./HRT

Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH počinje s radom

Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH počinje s radom

Foto: Ivana Ivanović / PIXSELL

U prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe u Divuljama predstavljen je početak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ), a kako je rečeno, u sustavu je 20 novopostavljenih kamera u tri županije pa ih je sada ukupno 116.

Galerija
Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH počinje s radom, Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Slavko Tucaković j, Foto: Ivana Ivanović/PIXSELLOperativno vatrogasno zapovjedništvo RH počinje s radom, Foto: Ivana Ivanović/PIXSELLGeneral Ivan Turkalj , Foto: Ivana Ivanović/PIXSELLDino Kozlevac, Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Ove godine je dodatno postavljeno 20 kamera na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, pa je trenutno 116 kamera povezano sa OVZ-om. Cilj je pratiti i rano otkriti požar, što prije uputiti vatrogasne snage za gašenje, po potrebi i zračne snage.

Imamo 5 air tractora i 4 kanadera, peti dolazi


- OVZ na jednom mjestu objedinjuje sve slike i informacije s cjelokupnog teritorija Hrvatske. Ove godine imamo skoro tri puta manji broj požara nego u istom razdoblju prošle godine. Prošle godine je izgorjelo 48 tisuća hektara, dok je ove godine 1600 hektara. Ali treba biti na oprezu jer je zbog kiša vegetacija čak dva i pol puta veća nego obično. Trenutno imamo četiri kanadera i pet air traktora, a uskoro bi trebao doći još jedan kanade, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Uvođenje gela za gašenje, dodatne snage na obali i otocima 


Najavio je kako se ove godine prvi put u sustav uvodi gel za gašenje koji će biti testiran na području grada Preloga. Osim dodatnih kamera koje su uveli u sustav protupožarne zaštite i uvodi se i sustav DHMZ- a.

Najavio je da će za deset dana 72 vatrogasca iz unutrašnjosti biti prebačeno u 17 mjesta na otocima i u priobalje te da imaju nove lokacije na Biševu, u Zadru, Zatonu i Supetru gdje će biti samo vatrogaskinje.

Splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je rekao da će ove godine zaposliti do 400 sezonskih gasitelja te podsjetio da je, s obzirom na mali broj požara, sezona dobro započela, te se nada da će tako i završiti. Ta županija trenutno raspolaže sa 1798 vatrogasaca i 400 vatrogasnih vozila, od čega je 290 profesionalnih vatrogasaca u JVP- a i 153 vatrogasca u DVD- a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!