Vatrogasci u akciji, velika obljetnica i dokumentarni film

24.08.2021.

21:08

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/HRT

Vatrogasci, ilustracija

Vatrogasci, ilustracija

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

Ove godine Hrvatska vatrogasna zajednica slavi 145 godina postojanja, a veliku obljetnicu obilježit će dokumentarnim filmom u produkciji HRT-a. Snimateljska ekipa danas je stigla na jug Hrvatske, gdje je snimala gašenje požara i spašavanje iz ruševina, a sve to okružena tisućama znatiželjnih turista. Nakon cijele Hrvatske HRT-ova ekipa koja snima film stigla je na krajnji jug.

- Započeli smo ovaj posljednji set snimanja sa Stonom, jučer, kada smo snimili spašavanje unesrećenog iz ruševina, a danas smo odlučili snimiti scenu u starom gradu i to zbrinjavanja požara u nepristupačnom području, što je i vidljivo zbog turista, zbog uskih ulica i tu mislimo istaknuti ljepotu Dubrovnika i sigurnost koja je potrebna, koju vatrogasci omogućuju, objasnila je Marijana Podgorelec, redateljica filma.

Upravo su uske dubrovačke ulice otkrile svu složenost posla gasitelja: u spašavanju je bitna svaka sekunda, a vatrogasci do dolaska na požarište moraju svladati brojne zapreke.

- Svi će vidjeti koliko je to složeno i zahtjevno; spašavanje ljudi i imovine, a i sama vrijednost starog grada je neprocjenjiva, rekao je Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik DNŽ.

Pred snimateljskom ekipom još mnogo je posla, a premijera filma očekuje se potkraj godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!