Vatrogasna vježba u NP Plitvička jezera: Tri minute za intervenciju

16.08.2022.

16:52

Autor: M.Š./Hina/HRT

Vatrogasna vježba na Plitvičkim jezerima

Vatrogasna vježba na Plitvičkim jezerima

Foto: HTV / HRT

U Nacionalnom parku Plitvička jezera u utorak je uspješno održana vježba evakuacije, gašenja simuliranog požara i pružanje pomoći navodno unesrećenoj osobi, a mjerenje je pokazalo da su vatrogascima bile dovoljne tri minute da dođu i počnu s intervencijom.

Kako je Hini rekao ravnatelj NP Tomislav Kovačević devet je vatrogasaca zaposleno u njihovoj vatrogasnoj postrojbi i oni su svi u tri minute od dojave došli na navodno požarište i spremno počeli gašenje otvorenog plamena i to sa četiri vatrogasna vozila: zapovjednim i navalnim vozilom, cisternom i malim šumskim vatrogasnim vozilom.

Njihov zapovjednik Vlado Hodak kazao je nakon vježbe kako su dokazali spremnost jedinice za svaku intervenciju na koju ih se pozove".

Kovačević je dodao da su radi veće sigurnosti nedavno formirali nadzorno- operativni centar koji kamerama pokriva sve ulaze i pojedine dijelove Nacionalno parka Plitvička jezera, a za sigurnost posjetitelja i svih drugih ljudi kroz ljetne mjesece su na Plitvicama 24 sata dnevno dežurni timovi hitne pomoći i HGSS-a.

- Osim toga, uglavnom su svi objekti Nacionalnog parka obuhvaćeni vatrodojavnim sustavom, te se i do najudaljenijeg objekta može doći unutar 15 minuta, do većine i puno brže, jer je, kaže Kovačević, najvažnije da se na početni požar na vrijeme reagira, zbog iznimne vrijednosti Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!