Vatrogasne hitne službe Italije i Hrvatske dobile opremu i vozila

28.03.2023.

20:35

Autor: A. Škorić/Dnevnik/HRT/I.B.

Simulacija požara

Simulacija požara

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog klimatskih promjena i sve suših i vrućih ljeta, naše vatrogasce i ove godine očekuju teške bitke s vatrenim stihijama. U borbi s požarima, ali i rastućoj opasnosti zbog drugih prirodnih katastrofa, pomaže i europski sigurnosni projekt Firespill. U sklopu jadranske prekogranične suradnje, hitne službe Italije i Hrvatske dobile su opremu i vozila.

Rame uz rame - ulaze u vatreno grotlo. A ondje ih čeka mrak, dim - čak i do 600 Celzijevih stupnjeva.

Simulator plamenih udara oponaša paklenu zbilju požara u objektima.

Obučilo se u gašenju požara u zatvorenim prostorima 220 šibensko-kninskih vatrogasaca. Uz glavnu zadaću - štititi život!

A svaki korak u simulatoru, pratio se iz pola milijuna eura vrijednog zapovjedno-komunikacijskog vozila.

Za hitne intervencije, ključne karike na terenu.

Cilj projekta: ispunjen je. Učinkovitija reakcija hitnih službi.

- Vozilo može biti bilo gdje na terenu, a ono što smo vidjeli i ove nove sposobnosti, znači dubina, visina, unutarnju navalu snalaženje u zatvorenom prostoru i ova cjelokupna edukacija i osposobljavanje daju novu vrijednost ukupnom vatrogastvu Republike Hrvatske, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

A ono je pred sve većim izazovima, zbog klimatskih promjena i učestalih razornih prirodnih katastofa.

16 i pol milijuna eura vrijedan hrvatsko-talijanski projekt FIRESPILL jamči visoku spremnost sustava - za veću prekograničnu jadransku sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!