18:35 / 07.02.2022.

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kome će se i za koje vještine nuditi vaučeri za doškolovanje?

Vaučer za obrazovanje

Vaučer za obrazovanje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vaučere za obrazovanje u iznosu do 10.000 kuna moći će iskoristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im prijeti gubitak postojećeg radnog mjesta. Projekt započinje 1. travnja, a uspješno završen stručni tečaj ili edukacija upisuju se u radnu knjižicu.


Svi oni koji zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći odgovarajuće zaposlenje, već ovog će proljeća imati prilike iskoristiti vaučere za doškolovanje odraslih koje financira država.

- Fokusirat ćemo se na vještine i znanja koje su potrebni na lokalnom tržištu rada. Ključno za ove vaučere je da se potakne obrazovanje odraslih među našim građanima i da se pojačaju njihova znanja i kompetencije koje znatno nedostaju, govori Ana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

Obrazovni programi morat će imati digitalnu i zelenu komponentu. Program tečajeva još je u fazi izrade, no temeljit će se na dobrom dosadašnjem iskustvu.

- Na našem učilištu najtraženiji programi su prvenstveno voditelji i suradnici na EU projektima jer to su programi koji na neki način jamče zapošljivost, a druga stvar su programi iz beauty segmenta, od kozmetičara, masera, naglašava Lana Velimirović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

U susjednom su Čakovcu najpopularniji programi Pučkog učilišta vezani uz metalurgiju i programiranje.

- Tako nam je zadnjih par godina program za operatera cnc glodalicom jedan od glavnih programa jer nam je tržište pokazalo da na našem tržištu ima dosta metalurških firmi, a također i gravitira naše područje prema Austriji i Sloveniji, a to je zanimanje vrlo traženo i dobro plaćeno, ističe Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

U sličnim su projektima prijašnjih godina mogle sudjelovati isključivo nezaposlene osobe. Dobra je vijest za zaposlene da će se na ovaj natječaj moći javiti i oni.

- Ovo je sada jedinstvena prilika i smatram da naša populacija na području Međimurske županije treba iskoristiti ovu priliku, rekao je Mario Zamuda, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec.

U svakom slučaju, mogućnost besplatnog učenja novih znanja i kompetencija uvijek je dobra zamisao, jer, na kraju krajeva, za obrazovanje nikad nije kasno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!