20:54 / 17.02.2019.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Vaučeri umjesto naknada - pomoć ili stigma?

-

-

Foto: - / -

Vaučeri za hranu i potrepštine umjesto minimalne zajamčene novčane naknade inicijativa su Međimurske županije.
Socijalna pomoć u Hrvatskoj često ne odlazi onima kojima je najpotrebnija, a tome žele stati na kraj u Međimurskoj županiji koja umjesto novca želi dijeliti vaučere. Većina korisnika zajamčene socijalne naknade u Međimurju su Romi koji su se inicijativi oštro usprotivili.

Romi protiv zamjene socijalne naknade vaučerima

Vaučeri za hranu i potrepštine umjesto minimalne zajamčene novčane naknade inicijativa su Međimurske županije kojom se želi spriječiti nenamjensko trošenje novca koji većinom prima romska nacionalna manjina.

- Ideja oko uvođenja vaučera je pomoć Romima, to je pomoć toj djeci, jer ako netko dobiva novce za dječju hranu, odjeću, onda se na to treba trošiti jer svako nenamjensko trošenje novca predstavlja kazneno djelo, kaže Matija Posavec, međimurski župan.

Sumnja se da dio novca odlazi u kockarnice, troši se na alkohol. Međimurska policija tijekom isplata naknada, obično 20. u mjesecu, bilježi i 40 posto više intervencija. Od remećenja javnog reda i mira, obiteljskog nasilja do napada na službene osobe. 

- Policijski službenici su često meta napada tih osoba. Česti su napadi, oštećenje vozila bacanjem kamenja, no nismo samo tu mi već i djelatnici Centra za socijalnu skrb, vatrogasna vozila..., nabraja Nenad Risek, glasnogovornik PU međimurske.

Zbog lošeg i neodgovornog ponašanja manjine stigmatizirana je cijela zajednica, tvrde Romi iz Paraga. Mnogima je naknada jedini izvor prihoda. 

Član županijske skupštine i vijećnik Matjaš Oršuš osuđuje nenamjensko trošenje novca, a vaučerima se protivi.

- Kako bi sad mi u ljekarni kupili lijek, kako bi djeci dali džeparac za klipić, sendvič? Bi li se mogao kupiti ogrjev tim bonovima? Šaljem poruku - cijela romska zajednica ne može snositi odgovornost zbog pojedinaca!, poručuje Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine općine Nedelišće.

Kako doznajemo, o ovom gorućem pitanju zastupnik Veljko Kajtazi razgovarat će 27. veljače s vodstvom Međimurske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!