22:45 / 20.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Vazmeno bdjenje uoči Uskrsa

Vazmeno bdijenje u katedrali Svetog Dujma (Miranda Cikotic/PIXSELL)

Vazmeno bdijenje u katedrali Svetog Dujma (Miranda Cikotic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Govoreći o Isusovu uskrsnuću, pred tisućama vjernika istaknuo je kako ove noći kršćani bdiju sigurni u činjenicu da Bog iz smrti izvodi u život.
Uoči Uskrsa, najvažnijeg dana za kršćane, u crkvama diljem Hrvatske održava se Vazmeno bdjenje. U zagrebačkoj katedrali svetu misu služio je kardinal Josip Bozanić. "Velika poruka braćo i sestre. Ovo što imamo, dano nam je. I zemlja, i svijet i zrak i život. Sve dolazi od Boga. Bog je stvoritelj", poručio je Bozanić.Tradicionalno Vazmeno bdjenje je u Crkvi Uznesenja Djevice Marije u Rijeci, poznatijoj kao Assunta, predovio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Vazmeno bdijenje u splitkskoj katedrali Svetog Dujma predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Papa Franjo predvodio je Vazmeno bdijenje u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Govoreći o Isusovu uskrsnuću, pred tisućama vjernika istaknuo je kako ove noći kršćani bdiju sigurni u činjenicu da Bog iz smrti izvodi u život.
Bdjenje je počelo blagoslovom ognja u predvorju vatikanske bazilike u procesiji s uskrsnom svijećom. Vazmeno bdjenje ispunjeno je simbolima čišćenja i ponovnoga rođenja, vatre i vode. To je izuzetna noć sakramenata krštenja i krizme koje će papa Franjo podijeliti skupini odraslih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!