07:27 / 12.03.2020.

Autor: M.Š./HRT

Važne odluke o koronavirusu na sjednici Vlade

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najavljeno je uvođenje restriktivnijih mjera. Poručuju kako su plaće i mirovine zajamčene.
Premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje restriktivnijih mjera zbog situacije s koronavirusom, te još jednom apelirao na građane da pažljivo slijede upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, istaknuvši i da su plaće i mirovine zajamčene te da nema nikakve panike. Naglasio je da svi odgovornim ponašanjem moramo doprinijeti što boljoj kontroli ove epidemije.

-
Lažne informacije o karanteni u Zagrebu
- Trump obustavio putovanja iz Europe u SAD
- HRT u provedbi nastave na daljinu zbog koronavirusa

- Obzirom da je zdravstvena sigurnost najvažnija tema, rekao je - proglašena je epidemija koronavirusa u RH te panedemija u svijetu. Naglasio je da svi odgovornim ponašanjem moramo doprinijeti što boljoj kontroli ove epidemije.  U Hrvatskoj je situacija zasad povoljnija nego drugdje u svijetu. Imamo relativno mali broj zaraženih, riječ je o ljudima koji su se u Hrvatsku vratili iz zaraženih područja i ljudima iz njihova užeg okruženja, poručio je Andrej Plenković.- Svi su u izolaciji u Varaždinu, Rijeci, Zagrebu i Puli. Virus zasad ne cirkulira i ne razmnožava se kao što je slučaj u drugim zemljama. Broj zaraženih se u RH udvostručio u proteklih 9 dana. Mjerama prevencije činimo sve kako bismo zadržali situaciju pod kontrolom. Dosad smo, prateći situaciju u Kini, na vrijeme prepoznali veliku opasnost koja prijeti od COVID-19., rekao je premijer.

Fleksibilnija naplata poreza i doprinosa, plaće i mirovine zajamčene

Andrej Plenković
kazao je da će država pomoći gospodarstvu u borbi s koronavirusom među ostalim i labavijim pristupom u naplati poreza i doprinosa te naglasio da nije upitna redovna isplata plaća i mirovina. "Učinit ćemo sve da se sačuvaju radna mjesta i likvidnost te fleksibilizirati pristup u javnim davanjima, porezima i doprinosima i to odgodom i fleksibilnijim pristupom u dinamici plaćanja", rekao je Plenković. Dodao je da će Hrvatska pomoći gospodarstvu kombinirajući domaće i zajedničke europske mjere, za koje je Europske komisija izdvojila 25 milijardi eura, pa domaći gospodarstvenici mogu računati i na dio tih sredstava. Ocijenio je da su najugroženiji gospodarski sektori turizam, promet i avioprijevoz. Naglasio je da je isplata plaća i mirovina "zagarantirana", jer Hrvatska ima sređene javne financije.

Vlada je izmijenila odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, kojom je proširen njezin sastav, kao i nadležnost, i to na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera kojima će se minimalizirati negativni utjecaji. "Radna skupina će o utvrđenom najmanje jednom u sedam dana pisanim putem obavještavati Vladu i Europsku komisiju, tijekom razdoblja trajanja ugroze uzrokovane pojavom koronaviusa, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat

Dodjela zaštitne opreme Ministarstvu zdravstva

Na sjednici je donesena i odluka o dodjeli bez naknade - zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom. Ministarstvo gospodarstva, odnosno Ravnateljstvo za robne zalihe početkom veljače isporučilo je Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva 3840 komada zaštitnih maski i 1000 komada zaštitnih odijela iz strateških robnih zaliha, koje su podijeljene bolnicama na području države. Ukupno su vrijedne 268.000 kuna i taj će se iznos knjižiti na teret Ministarstva.

Vlada je donijela i odluku o pružanju žurne materijalne pomoći Grčkoj koja je, kako bi se pripremila za povećani priljev migranata, zatražila pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Temeljem te odluke, MUP će donirati i osigurati transport materijalne pomoći (šatori, električni generatori, vreće za spavanje i vunene deke), u financijskoj protuvrijednosti od 200.000 kuna. Donesena je odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka, raspuštenih jer u zakonskom roku nisu donijeli odluku o proračunu niti odluku o privremenom financiranju. Izbori će se održati u nedjelju, 19.travnja.

Najnovije današnje vijesti o pandemiji koronavirusa pročitajte ovdje.        

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!