07:44 / 13.06.2019.

Autor: M.Š./HRT

"Važno poslati poruku da nema tolerancije na nasilje"

-

-

Foto: - / -

Najavljene su strože kazne za nasilnike te promjene zakonskih rješenja koji reguliraju ovu problematiku.
Najavljene su oštrije kazne za počinitelje obiteljskog nasilja. Kakva je sudska praksa, koliko kaznena politika može promijeniti crnu statistiku, što policija poduzima na suzbijanju nasilja u obitelji?

- Kuščević o pomoći torcidašu s Brača

"U mreži Prvog" o ovoj su temi govorili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna te voditeljica MUP-ova Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Anita Matijević.

Najavljene su strože kazne za nasilnike te promjene zakonskih rješenja koji reguliraju ovu problematiku. Ministar Bošnjaković je poručio i da mijenja svijest po počinjenju, počiniteljima, a i način o reagiranju pravosudnih institucija.

- Promjena svijesti je najteži proces. Dok ljudi koji se time bave u pravosuđu ne postanu svjesni, nema ništa. Mi imamo normativni okvir okvir za izricanje oštrijih kazni, ali su veliki rasponi u izricanju kazni. U pojedinim kaznenim djelima imate od 1 do pet ili od 1 do osam godina kazne. Naše statistike govore da se uvijek vrtimo oko minimuma. Jedini način da reagiramo jest da se podignu minimumi. Pokrenut ćemo izmjene zakona, ističe ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković dodajući da će do završetka ljetnog rada Sabora uputiti prijedloge Zakona u javno savjetovanje, kaže ministar pravosuđa.

Žrtve gube povjerenje u institucije.

- Važno je poslati poruku da je sustav vrijednosti u društvu takav da nema tolerancije na nasilje, dodaje ministar.

Na dnevnom redu Vlade je i novi Zakon o policiji. Što se tu mijenja?

- Svaki policijski službenik koji se dovodi u svezu s počinjenjem nasilja i koji će biti pravomoćno osuđen za bilo koji akt nasilja, neće biti samo udaljen iz službe, već će mu biti prekinut i radni odnos. Mi smo to i do sada sankcionirali kroz težu povredu radne discipline, ali je postao prostor diskrecione odluke rukovoditelja hoćemo li to kvalificirati kao težu ili lakšu povredu discipline. Ako nemamo u sustavu ljude koji su jasnog stava da je nasilje nedopušteno, jasno da ne mogu na pravilan način provesti policijsku intervenciju, ističe voditeljica MUP-ova Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Anita Matijević.

Sanja Sarnavka kaže da u sustavu postoji velik broj osoba koje ne reagiraju adekvatno u slučaju obiteljskog nasilja.

- Prečesto imamo izricanje minimalnih kazni, a prestrašno je i da nasilje ne može biti prekršaj. Vi imate slučaj, posljednji koji sam vidjela, a to je da je za vrlo teško nasilje u obitelji izrečena kazna od 6 tisuća kuna. A radilo se pokušaju ubojstva. Ako vi žrtvi ne pomognete, onda je žrtva isto kažnjena sa 6 tisuća kuna. Žao mi je što nema nikoga iz sustava socijalne skrbi. Čini mi se da je taj sustav najtvrdokorniji što se tiče ne mijenjanja stava prema žrtvi.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!