15:42 / 20.12.2019.

Autor: S.M./Hina

V.d. ravnateljica Srebrnjaka: U bolnici je izvid inspekcije Ministarstva

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Postoji osnovana sumnja da su određena postupanja bila u neskladu sa zakonima RH i Grad Zagreb kao osnivač i pravna osoba bio je u obavezi poduzeti odgovarajuće pravne radnje, ističe v.d. ravnateljica.
Vršiteljica dužnosti ravnateljice Dječje bolnice Srebrnjak Ivana Đerek Dubravčić priopćila je da u toj ustanovi traje izvid inspekcije Ministarstva zdravstva, a proteklih je dana upućen poziv za stručni nadzor Hrvatskoj liječničkoj komori, kako bi se utvrdilo je li postupano u skladu sa zakonom.

- Prosvjed na Srebrnjaku - Nogalo: Zašto nas ruše kad smo najjači?! 

- Iz dokumentacije koja mi je ovih dana dostupna, postojala je osnova sumnje da su određena postupanja bila u neskladu s pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske i Grad Zagreb kao osnivač i pravna osoba bio je u obavezi poduzeti odgovarajuće pravne radnje, ističe v.d. ravnateljica.

Podsjeća da je 6. prosinca završen izvanredni nadzor HZZO-a.

- Neosporno je da je Dječja bolnica Srebrnjak, čiji je osnivač Grad Zagreb, zahvaljujući stručnosti svojih zaposlenika te njihovom kontinuiranom i predanom radu ostvarila značajan iskorak u kvaliteti pružene zdravstvene zaštite. Dužnost nove Uprave je otkloniti eventualne nepravilnosti i omogućiti sve poslovne procese, koji uključuju ne samo pružanje zdravstvene zaštite nego i znanstvenu djelatnost te neometanu provedbu svih EU projekata, stoji u priopćenju.

V.d. ravnateljica navodi kako "iznimno intenzivan i negativan medijski pritisak" posljednjih dana najviše šteti bolnici, njezinim pacijentima i zaposlenicima, te poziva na strpljenje i povjerenje u funkcioniranje sustava, kako bi mjerodavne institucije mogle donijeti nepristrani zaključak, o čemu će javnosti biti obaviještena.

Zaposlenici Srebrnjaka održali su u četvrtak prosvjed zbog optužbi za nadriiječništvo, na kojem su najavili podnošenje kolektivne kaznene prijave za lažno prijavljivanje i nanošenje štete ugledu ustanove. Odluku o prosvjedu donijelo je Stručno vijeće bolnice jer je Grad Zagreb nakon smjene Bore Nogala s dužnosti ravnatelja Srebrnjaka, podnio kaznenu prijavu zbog nadriliječništva, a na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i kontrolu za nadriliječništvo je bolnicu prozvala zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!