Već 55 godina Zagreb središte inicijativa za poticanje višejezičnosti

26.10.2022.

13:50

Autor: HRT/IMS

Filozofski fakultet Zagreb

Filozofski fakultet Zagreb

Foto: HTV / HRT

Već 55 godina Zagreb je središte inicijativa za poticanje višejezičnosti. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu obilježene su tri važne obljetnice za poticanje učenja njemačkog jezika.


Višejezičnost je bogatstvo, a učenje njemačkog jezika, kao jednako važnog stranog jezika, uz sveprisutni engleski, treba početi od malih nogu, poručili su profesori njemačkog jezika, članovi međunarodnih udruženja i kulturnih instituta njemačkog govornog područja. Tako će se pojačati i sve slabiji interes mladih za upis studija germanistike.

- Mi već godinama, kao Društvo, apeliramo na ministarstvo obrazovanja i strategije obrazovanja, da je nužno razmisliti o obveznom uvođenju dvaju stranih jezika, jer naš je strateški i gospodarski cilj imati novu radnu snagu za rad u Hrvatskoj, ne samo u EU koja će u svoja stručna znanja imati i znanja stranih jezika, rekla je Irena Horvatić Bilić, Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika.

- Ja se vidim u nastavi, uvijek sam se vidjela u školi, to me ispunjava i volim to, pogotovo rad s djecom. Sad smo imali praksu, dosta im je naporno, broj zainteresiranih učenika pada, pogotovo što je izborni predmet, mi se uvijek trudimo da bude zanimljivije, interaktivno, puno vježbe i zavole na kraju, rekla je Ivana Špoljar, studentica germanistike, Filozofski fakultet u Zagrebu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!